Pod povoljnim uslovima
0

Za Srbiju i BiH dvije milijarde kubika gasa

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i izvršni direktor ruske firme "Jugorosgas" Vladimir Vasiljevič Koldin potpisali su danas u Novom Sadu aneks Ugovora o isporuci priodnog gasa tržištu Srbije za 2010. godinu.

"Time smo obezbijedili dve milijarde kubnih metara gasa za 2010. godinu, što je dovoljno ne samo za potrebe potrošača u Srbiji, nego i za tržište BiH", rekao je Bajatović novinarima poslije potpisivanja aneksa tog ugovora.

Dodao je da su finansijski uslovi ugovora izuzetno povoljni, kao i da je obezbijeđena cijena od 330 dolara plus transportni troškovi za 1.000 kubnih metra gasa. 

"Osim toga, Jugorosgas nam je omogućio da kupujemo gas onda kad nam treba, što znači da ne moramo istu količinu kupovati kad je zima, odnosno u ljetnom periodu. Istovremeno, ukoliko bude potrebe moći ćemo bez problema povući i više gasa od obezbjeđenih dvije milijarde kubika", konstatovao je Bajatović.

Koldin je  izrazio uvjerenje da se nikad više neće ponoviti sitaucija kao što je bila u januaru ove godine kada je Ukrajina blokirala transport prirodnog gasa iz Rusije. 

"Rusija je Ukrajini avansno uplatila dvije milijarde dolara za transport gasa, i, mislim da naredne godine nikakvih problema neće biti kada  je riječ o snabdijevanju  Evrope, kao i svih ostalih država ruskim gasom. Ugovor između Srbijagasa i Jugorosgasa, kao i danas potpisani aneks, još su jedna garancija da problema sa snabdijevanjem neće biti, ni kada se radi o Srbiji", rekao je Koldin. 

On je podsjetio da Jugorosgas za 30 godina koliko u poslu s tim traženim energentom, nikad nije bila krivac za nestašicu ili neuredno snabdijevanje gasom.