biznis
0

Za podsticaj firmama u KS-u 5,5 miliona KM

FENA
Upoznavanje o aktuelnoj problematici u poslovanju firme „Fabulas" koji se odnose na proizvodnju i izvoz, bilo je povod današnje posjete premijera Kantona Sarajevo Samira Silajdžića i ministra privrede KS-a Abida Šarića ovom preduzeću.

To je jedna u nizu posjeta privrednim subjektima KS-a, kojima Vlada želi pokazati spremnost za pokretanje konkretnih inicijativa, kako bi se stvorilo povoljnije poslovno okruženje u kojem bi došlo do otvaranja većeg broja novih radnih mjesta, saopćeno je iz KS-a.

"Upoznavanje o poslovnoj problematici firmi način je da se njihovi problemi identificiraju kako bi Vlada mogla poduzeti potrebne korake da bi se prevazišli. Činjenica je da dio tih problema nije u nadležnosti Kantona, ali kada sublimiramo rezultate posjeta, Vlada će u vezi s tim donijeti određene zaključke i zauzeti odgovarajući stav", rekao je premijer Silajdžić.

Također je istaknuto da vlast i poslovni subjekti samo zajedničkim snagama mogu popraviti poslovni ambijent u Kantonu Sarajevo.

"S pozicije Ministarstva privrede KS-a ove godine izdvojeno je 5,5 miliona KM, od kojih je 500 hiljada namijenjeno za mlade koji namjeravaju pokrenuti samostalni biznis, a pet miliona su kredi kao podsticaj poslovnim subjektima KS-a", rekao je Šarić.

Predstavnici „Fabulasa", najstarije firme iz BiH za proizvodnju hemijskih i građevinskih proizvoda u čijoj grupaciji radi 140 Ijudi, izrazili su zadovoljstvo posjetom kantonalnih vlasti i sastanak ocijenili vrlo konstruktivnim.