biznis
0

Za neprijavljivanje poreza kazna od 500 do 100.000 KM

NINA
Inspekcija Porezne uprave FBiH fokusirat će se ove godine na kontrolu naplate akciza, odnosno poreza na visokotarifnu robu koja se plaća unaprijed, u apsolutnom iznosu po jedinici mjere tog proizvoda budući da je u prošloj godini evidentiran pad prihoda na osnovi naplate te vrste poreza.

Kako je u razgovoru s novinarima u Sarajevu objasnio inspektor koordinator u Jedinici za kontrolu velikih obveznika u Policijskoj upravi FBiH Slavko Petković, bilo koji građanin koji zna za poreznog obveznika koji ne plaća porez može ga prijaviti u Poreznu upravu FBiH bez davanja svojih ličnih podataka.

Petković je kazao da se svaka prijava provjerava, a kazna za neprijavljivanje poreza iznosi od 500 do 100.000 KM, te dodaje kako inspektori stalno prate prihode na osnovi naplate poreza kako bi se utvrdile moguće nepravilnosti, te u slučaju sumnje provele kontrole.

Kontrole se, naglašava, rade i na osnovi usporedbe poreznih obveznika koji se bave istom djelatnošću, odnosno njihovim uplatama, što može biti dobar pokazatelj ako neko pokuša utajiti porez. Inspektori u FBiH imaju, kaže, dobru saradnju s kolegama u RS-u i Brčko Distriktu tako da su mogućnosti utaje poreza umanjene.

''Imamo mogućnost i odgode naplate poreza ako znamo ili možemo pretpostaviti da će porezni obveznik platiti porez'', objašnjava Petković. Inspekcija se može provesti uz najavu kod poreznog obveznika, ali i bez najave na osnovi dobivenog naloga od viših instanci.

''Kontrole nisu previše česte. Najmanji razmak između kontrola je dvije godine'', kaže Petković te dodaje kako je bilo slučajeva da porezni obveznik nakon dojave o dolasku izvrši krivotvorenje dokumenata, a bilo je slučajeva i javljanja dolaska kontrole, a što je trebalo biti provedeno bez najave.

Zakonom o poreznoj upravi je predviđeno da će se formirati unutarnja kontrola inspekcije što će umanjiti mogućnost zlopotrebe položaja. Inspekcijski nadzor može biti terenska kontrola i uredska kontrola koja može biti potpuna, djelomična i informativna.

Porezni obveznik ima pravo biti prisutan tokom kontrole kao i mogućnost da mu objekat radi i u vrijeme kontrole. U slučaju potrebe može uložiti žalbu u skladu s poreznim Zakonom na rješenje poreznih tijela.