Kreditni aranžman
0

Za modernizaciju aerodroma Sarajevo 25 miliona eura

Sarajevo-x.com
Ugovor o garanciji za zajam Međunarodnom aerodromu Sarajevo između BiH i EBRD-a potpisali su danas u Sarajevu zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić i direktorica transportnog tima Evropske banke za obnovu i razvoj Sue Barrett, a Ugovor o zajmu između Međunarodnog aerodroma Sarajevo i EBRD-a generalni direktor Bakir Karahasanović, izvršni direktor Elvedin Begić te u ime EBRD-a Sue Barrett.

Kreditni aranžman od 25 miliona eura koristitit će za proširenje infrastrukture i povećanje kapaciteta navedene međunarodnog aerodroma, a sredstva se daju preduzeću "Međunarodni aerodrom Sarajevo". Projektom će se podržati veća komercijalizacija aktivnosti aerodroma i olakšati implementiranje EU inicijative otvorenog neba u Bosni i Hercegovini, koja uključuje postupnu liberalizaciju zračnog prometa.

EBRD-ov kredit će biti korišten za finansiranje proširenja putničkog terminala, za izgradnju nove brze rulne staze i proširenje stajanke. Projektom će se postojeća površina putničkog terminala od 10.000 kvadratnih metara povećati za skoro 7.000 m2.

Za podršku ovom projektu holandska vlada, Fond za Zapadni Balkan i EBRD-ov specijalni dioničarski fond odobrili su grant sredstva u iznosu od gotovo jedan milion eura, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva finansija i trezora naše zemlje.

Ministar finansija i trezora je istakao: "Ovaj projekt za potrebe servisiranja duga prije svega se oslanja na bonitet samog poduzeća i pomoći će nam da testiramo novu pravnu strukturu finansiranja javnih poduzeća kod koje preduzeća, putem izravnog kreditnog ugovora sa međunarodnim finansijskim institucijama, preuzimaju mnogo više odgovornosti za implementaciju svih aspekata projekta."

Zahvalio je EBRD-u na konstantnoj podršci BiH, naglasivši da, otkako djeluje u Bosni i Hercegovini, EBRD je uložila više od jedne milijarde eura u ekonomiju, a više od jedne trećine ovog iznosa je investirano u sektore infrastrukture.

Direktor EBRD-ovog transportnog tima Sue Barrett je izjavila: "Drago nam je što možemo podržati proširenje glavnog aerodroma u Bosni i Hercegovini u vrijeme kada su izvori finansiranja ograničeni. Modernizacija Međunarodnog aerodroma Sarajevo će poboljšati kvalitet zračnog prometa i pospješiti daljnji porast putničkog prometa."

Generalni direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Bakir Karahasanović naglasio je da je ovaj projekt rezultat dugogodišnje saradnje između EBRD-a i Međunarodnog aerodroma Sarajevo, te dodao: "Osim što će riješiti buduće razvojne potrebe aerodroma, proširenje zgrade terminala će omogućiti pružanje kvalitetnijih usluga putnicima, a moderniji aerodrom će također poboljšati imidž zemlje."