biznis
45

Za ljekare i advokate uvijek ima hljeba: Top 5 najplaćenijih poslova u Americi

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Možete li pretpostaviti koja zanimanja u Americi donose najviše novca i najveću materijalnu dobit? U nastavku pogledajte listu.

Sudeći prema najnovijem izvještaju kompanije Glassdoor koja se bavi posredovanjem pri zapošljavanju, ljekari i advokati su najplaćenija zanimanja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Podaci se odnose na 2016. godinu, a kompanija je analizirala podatke o visini plate anonimnih korisnika koji su sudjelovali u istraživanju.

1. Ljekari

Godišnja plata ljekara iznosi u prosjeku 180.000 dolara, a američki zavod za statistiku rada procjenjuje se da će porast u zapošljavanju ljekara narasti za čak 14 posto u periodu od 2014. do 2024. godine, dvostruko brže nego kad su u pitanju ostale profesije.

2. Advokati

Godišnja plata advokata je 144.500 dolara. I dok se plata razlikuje u ovisnosti od uže specijalnosti, plate su dovoljno visoke da odvjetnike učine drugim najplaćenijim zanimanjem u Americi. Zanimanje je izuzetno traženo, a za advokate uvijek ima posla.

3. Menadžeri istraživanja i razvoja

Godišnja plata menadžera za istraživanje i razvoj iznosi 142.120 dolara. Menadžeri istraživanja i razvoja kreiraju i implementiraju strategije razvoja, analiziraju različita tržišta, definišu budžete, upravljaju razvojnim projektima itd.

4. Menadžeri razvoja softvera

Godišnja plata menadžera razvoja sofrtvera je 132.000 dolara. Ovi su ljudi plaćeni da razvijaju sisteme koji stoje iza kompjuterskih programa, a u periodu od 2014. do 2024. godine se očekuje porast u zapošljavanju ovog zanimanja od čak 17 posto.

5. Menadžeri

Godišnja plata menadžera je 130.000 dolara, a treba ih skoro svaka firma. Menadžeri izvršavaju funkcije planiranja, organiziranja, kadrovskog popunjavanja, vođenja i kontroliranja.

Na ostalim mjestima se nalaze pozicije strateških menadžera, kao i zanimanja vezana za programiranje i sofrverski razvoj.