Kriza i u BiH
0

Za izdavanje 10.000 m2 za jedan euro nema ponuda

FENA
Na oglas koji je firma Unipromet d.d. Sarajevo objavila potkraj protekle godine o izdavanju 10.000 m2 prostora u Fojnici za jedan euro mjesečno, nije bilo konkretnih pismenih ponuda, što je dokaz znatno otežanog poslovanja u BiH.

Direktor Uniprometa d.d. Sarajevo Muhamed Pilav danas je konferenciji za novinare u sjedištu ove kompanije istaknuo da je jedini uvjet bio da novi poslodavac uposli najmanje 100 radnika u proizvodnji.

-Hala u Fojnici je spremna za montiranje opreme i proizvodnju, ali imali smo samo nekoliko informativnih razgovora. Oglas smo objavili u našim printanim medijima, zatim Financial Timesu i Business.hr i ponovno ćemo objaviti, najvjerovatnije, na rok od 60 dana - rekao je Pilav.

Direktor Uniprometa je dodao da iza spomenutog oglasa nema nikakve sumnjive pozadine, kako su neki smatrali, te da je osnovni motiv bio zaposliti bar 100 osoba u ovim teškim ekonomskim vremenima.

-Od toga bi imali korist i pojedinci i društvo. Preferiramo Fojnicu iz razloga što je tamo jako loše industrijsko stanje, mada mi imamo i u Tešnju 100.000 m2 zemljišta koje također dajemo pod zakup - rekao je Pilav.

Naglasio je da Unipromet trenutno ima oko 500 zaposlenih, a da njih više od 300 radi u proizvodnji i da je namjera kompanije, održati te kapacitete.

Pilav je istaknuo da bi država hitno trebala donijeti kratkoročne mjere za prevazilaženje krizne situacije i stimuliranje poslovanja, koje se mogu implementirati u roku od 10 do 15 dana, te povećati kapital Razvojne banke FBiH sa 100 miliona KM na milijardu KM, a ta sredstva plasirati u proizvodnju i kupovinu stanova za mlade stručne kadrove da bi se smanjio njihov "odliv" u inozemstvo.