Rusi s Dodikom
0

Za ispitivanje nalazišta nafte u RS-u 120 miliona dolara

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će ruske kompanije "Zarubežnjeft" i "Gaspromnjeft" u ispitivanje nalazišta sirove nafte u RS uložiti 120 miliona dolara i da će Vlada RS bez oklijevanja dati saglasnosti za eksploataciju.

"Postoje indikacije da na ovim prostorima ima oko 50 miliona tona zaliha sirove nafte, a koliko će je biti moguće eksploatisati, zavisi od istraživanja", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci nakon razgovora sa visokom ruskom delegacijom predvođenom opunomoćenim predstavnikom ruskog presjednika Georgijem Poltavčenkom.

Dodik je naveo da su ranija istraživanja, iz 60-ih i 70-ih godina, potvrdila da sirove nafte ima u Posavini, Semberiji, Majevici i na širem području Banje Luke. 

"Istraživanja će utvrditi o kojoj se količini radi, a ulaganja u samu eksploataciju kasnije bi se kretala od nekoliko stotina miliona eura pa i do milijarde", rekao je Dodik. 

On je dodao da će direktne koristi RS imati od davanja koncesije, a indirektne od pogodnosti za Rafineriju nafte u Brodu, zapošljavanja, smanjenja deficita i povećanja izvoza.

Dodik je podsjetio da su druga dva velika projekta ekonomske saradnje RS i Rusije Rafinerija nafte Brod koja teži ka godišnjem kapacitetu od 4,2 miliona tona i zapošljavanju još oko 500 radnika, a u koju ruski kupac u ovoj i idućoj godini ulaže 200 miliona eura, te mogućnost prolaska gasovoda "Južni tok" kroz RS.

"Izgradnja gasovoda bi koštala više od 100 miliona eura i bio bi dio globalnog projekta 'Južni tok'. Razgovaramo o mogućnostima da počne izgradnja ovog kraka u RS, a da se kasnije uključi u opertivni projekat gasovoda 'Južni tok'", istakao je Dodik. 
Premijer RS ponovo je naglasio potrebu poštovanja slova Dejtonskog mirovnog sporazuma i potrebu da se završi misija OHR-a u BiH.

"Razgovarali smo o pitanjima upotrebe bonskih ovlaštenja gdje smo upoznali prijatelja iz Rusije o ranijim zloupotrebama i zatražili razumijevanje u pogledu naših budućih nepoštivanja upotreba tih ovlaštenja", istakao je Dodik.

Dodik je ponovio i da je neodrživa situacija u kojoj se BiH nalazi s globalnog aspekta gdje se Vijeće sigurnosti UN poziva na član sedam Povelje UN i održava misiju u BiH kako ne bi bio ugrožen svjetski mir.

"Ta kvalifikacija ne stoji za BiH. Ona nije globalni problem, a pogotovo je apsurdno što je BiH članica Vijeća sigurnosti UN, a kvalifukuje se kao remetilački faktor globalnog mira", zaključio je Dodik.

On je dodao da su od izuzetnog značaja i saradnja RS i Rusije u oblastima kulture, obrazovanja i da je sadašnji nivo saradnje u svim oblastima odličan osnov za buduću još bolju saradnju.

Sastanku sa ruskom delegacijom prisustvovali su ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko, predsjednik RS Rajko Kuzmanović, član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, ministri u Vladi RS i predstavnici iz RS u zajedničkim institiucijama BiH.