MMF i nordijske zemlje
0

Za Island pomoć od 4,6 milijardi dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Međunarodni monetarni fond je odobrio noćas Islandu kredit od 2,1 milijarde dolara, a pozajmicu od 2,5 milijardi dolara će dati i Finska, Švedska, Norveška i Danska, radi stabilizacije ekonomije te sjeverne ostrvske zemlje, saopćili su ministri finansija četiri nordijske države, prenose svjetske novinske agencije.

Ministri finansija tih zemalja su u zajedničkoj izjavi u Helsinkiju, koja je uslijedila poslije odluke MMF-a o dodjeli kredita, objasnili da bi njihova pozajmica trebalo da pomogne Islandu, koji se nalazi u dubokoj finansijskoj krizi, da ponovo pokrene svoju privredu.

Saopćeno je da ta suma obuhvata 631,53 miliona dolara koje je Islandu obećala Norveška, od čega je već prošlog mjeseca toj zemlji dala 242 miliona dolara, a preostali dio do ukupne sume od 2,5 milijarde dolara, osigurat će Danska, Švedska i Finska.

Kredit MMF-a je dvogodišnji i od njega Island odmah može da povuče 827 miliona dolara, dok će ostatak biti na raspolaganju u osam tranši po 155 miliona dolara, uz redovne tromjesečne revizije.

Rukovodstvo MMF-a je navelo da je ekonomiju Islanda pogodila bankarska kriza do sada nezabilježenih razmjera, zbog čega predviđaju pad islandskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u idućoj godini za 9,6 posto, uz četvorostruki skok nezaposlenosti, na 5,7 posto.