biznis
975

Za dvije godine Sarajevo bi moglo dobiti novi bazen

Piše: I. P.
Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo je na sjednici održanoj u martu 2014. godine usvojilo Nacrt urbanističkog projekta "Sportsko-rekreacioni centar Dobrinja".

Od tada je urađen i usvojen urbanistički projekat, čime su se stekli preduslovi za izradu glavnog projekta.

"Izabran je projektant koji u skladu sa urbanističkim projektom radi glavni projekat Sportsko-rekreacionog centra Dobrinja, nakon čega bi se moglo krenuti u samu izgradnju", ističu iz Općine Novi Grad.

Izdata je urbanistička saglasnost, a iz Općine tvrde da je u toku prikupljanje potrebne dokumentacije za izdavanje građevinske dozvole. Ipak, postoje određeni problemi na relaciji općina – kanton.

"Zemljište na kojem je planirano da se gradi ovaj sportsko-rekreacioni centar u državnom je vlasništvu, ali se vodi na Zavodu za izgradnju KS. Općina Novi Grad Sarajevo se nadležnima obratila u dva navrata kako bi pokrenuli proceduru prenosa vlasništva sa Kantona na Općinu, ali zbog komplikovanih procedura u tom procesu smo usporeni. Obzirom da je u pitanju javni objekt, a ne privatni, prenosom prava na korištenje ovo bi ostalo državno vlasništvo. To je administrativni proces koji se do sada mogao završiti, što nažalost nije bio slučaj", tvrde iz Općine.

Oni napominju da će, ukoliko se problemi sa Zavodom za izgradnju KS nastave, biti prinuđeni da izvrše eksproprijaciju zemljišta. To je zadnja opcija, ali ističu kako se nadaju da za tim neće biti potrebe.

Kako je rečeno za Klix.ba, Općina može sama finansirati ovaj projekat i realizirati ga kroz dvije budžetske godine.

"Međutim, svaka pomoć je dobro došla i ukoliko sa viših nivoa bude finansijske podrške, u tom slučaju rok za izgradnju mogao bi biti kraći. Prema preliminarnom predračunu radova, izgradnja bi koštala između 2,5 i 3 miliona konvertibilnih maraka", rečeno je iz Općine.

Ukoliko se do kraja godine tj. u narednim mjesecima riješe imovinsko-pravni odnosi sa Zavodom za izgradnju KS, Općina sa budžetom za narednu godinu može planirati sredstva za početak izgradnje Sportsko-rekreacionog centra Dobrinja.

Urbanističkim projektom je predviđena izgradnja velikog otvorenog bazena i manjeg bazena za djecu. Pored toga planirani su i drugi sadržaji poput sportskih terena za odbojku na pijesku, te pratećih ugostiteljskih sadržaja.