RS
0

Za 30 posto manja naplata poreza na plaću

FENA
U Republici Srpskoj je u prvih šest mjeseci ove godine evidentirano smanjenje naplate poreza na plaću, poreza građana, taksi i naknada, ali i nekih drugih poreza u odnosu na plan.

Podaci Porezne uprave tog bh.entiteta pokazuju da je u tom periodu uplaćeno za 30 posto manje poreza na plaću u odnosu na plan, poreza građana za 37 posto, taksi i naknada za 11 posto, a ostalih poreza zabilježeno je za 33 posto manje prihoda u odnosu na plan.

U Poreznoj upravi su mišljenja da je na pad naplate poreza na plaću djelimično utjecala i izmjena zakonskih propisa, kojim je neoporezivi dio prihoda povećan s 250 na 300 KM.

Također, smatraju da je na pad prihoda utjecalo i kašnjenje u isplati plaća i pripadajućih poreznih obaveza kod velikog broja poreznih obveznika.

Napominju i da je veći broj korisnika javnih prihoda (prvenstveno lokalne zajednice), nerealno planirao visinu prihoda i da su njihovi planovi bili osnova za plan Porezne uprave, što će biti naknadno korigovano.

Kada su u pitanju porezi građana, najveći pad bilježi porez na prijenos nepokretnosti, gdje je u odnosu na isti period prošle godine, kada je naplaćeno 11,6 miliona KM, u prvih šest mjeseci ove godine naplaćeno svega 5,2 miliona KM ili 45, 3 posto.

Plan naplate javnih prihoda nisu ostvarili područni centri Prijedor (85 posto plana), Doboj (88 posto plana) i Zvornik (77 posto plana).

Razloge lošije naplate u ovim područnim centrima, pored prethodno navedenih, treba tražiti, smatraju u Poreznoj upravi RS-a, i u činjenici da je ekonomska kriza direktno utjecala na smanjenje privrednih aktivnosti preduzeća iz metalske i drvnoprerađivačke i tekstilne industrije koja je značajno zastupljenja u ovim centrima.

Što se tiče prihoda koji isključivo pripadaju budžetu RS-a u prvih šest mjeseci naplaćeno je 218,9 miliona KM, što je za 12 posto manje u odnosu na plan, odnosno dva posto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Porezna uprava RS-a je u prvom polugodištu naplatila 920,4 miliona KM javnih prihoda, od čega se 913,1 milion odnosi na direktne poreze. U odnosu na isti period 2008. naplaćeno je devet posto više javnih prihoda, a u odnosu na planirane vrijednosti u istom periodu, naplaćeno je pet posto manje javnih prihoda.