biznis
0

Za 2007. iz IPA fonda 62 miliona eura, a za ovu godinu 76 miliona eura

FENA
Sektorski sastanak Monitoring reformskog procesa (RPM – Reform Process Monitoring) s Bosnom i Hercegovinom održava se danas u Sarajevu. Na dnevnom redu je razmatranje ostvarenog napredka u nekoliko oblasti, a sutra će biti održan plenarni sastanak na kojem će biti razmatrani ključni prioriteti iz evropskog partnerstva.
  • Kao i obično pripremljeni su pisani materijali na temelju čega će se diskutovati s kolegama iz Evropske komisije, a teme su unutrašnje tržište, konkurencija, okoliš, transport i energija, izjavio je novinarima direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić na početku sektorskog sastanka RPM.

Zadaci iz evropskog partnerstva iz 2005. vezani za ovu oblast, dodao je Topčagić, jesu bankarska supervizija, zakon o finansijskom lizingu, zakon o obilgacijama, reforme u oblasti transporta, a u energiji posebno sektor gasa.

Topčagić je najavio da će sutra biti potpisan okvirni sporazum o korištenju sredstava iz IPA fonda za period 2007.-2013. To je sporazum koji definiše opće odnose, nakon čega se za svaku godinu potpisuje finansijski sporazum.

  • U pripremi je finansijski sporazum za 2007. i kada se on potpiše moći ćemo da koristimo i ugovaramo projekte koji su već odobreni za ovu godinu, dok je za 2008. programiranje u toku, kazao je novinarima Topčagić dodajući da je predviđeno 62 miliona eura za 2007., te 76 miliona eura za 2008. godinu.