Njemačka
0

WAZ najavio velika otpuštanja

FENA
Medijski koncern WAZ najavio je u petak da će otpustiti veći broj zaposlenika i ukinuti dijelove redakcija svojih lokalnih izdanja i tako uštedjeti 30 miliona eura te ublažiti gubitke tiskanih medija.

"WAZ-u nakon otpuštanja prijeti gubitak novinarske kvalitete i raznolikosti", rekao je predsjednik Njemačkog saveza novinara (DJV) Michal Konken. Tako je reagirao na najave Uprave WAZ-a da će bez posla ostati 260 novinara WAZ-ovih lokalnih novina "Westdeutsche Allgemeine Zeitung" (WAZ), "Neue Ruhr/Neue Rhein Zeitung" (NRZ), "Westfälische Rundschau" (WR) i "Westfalenpost" (WP).

Po nekim najavama od četiriju redakcija ostala bi samo jedna koja će proizvoditi novinski sadržaj za sva četiri naslova.

"Prodajom istih sadržaja u četirima različitim listovima WAZ zasigurno ne će povećati dobit", rekao je Konken.

Direktor WAZ-a Bodo Hombach najavio je da će se broj radnih mjesta smanjivati "socijalno prihvatljivim putem", među ostalim i prijevremenim odlaskom u mirovinu.

Medijski koncern WAZ sa sjedištem u Essenu je s više od 500 naslova u devet evropskih zemalja jedan od najvećih izdavača u Njemačkoj i Evropi, a ostvaruje i dobit svojim tiskarama te udjelima u radijskim postajama i internetskim portalima.

WAZ je i 49-postotni vlasnik hrvatskoga medijskog koncerna "Europapress Holdinga".

Koncern je nedavno došao u sjedište njemačke i austrijske javnosti pošto je u jeku sukoba zbog prevlasti u austrijskom dnevniku "Kronen Zeitungu", u vlasništvu WAZ-a i obitelji Dichand, obitelj Dichand WAZ-u predbacila da je u Hrvatskoj uključen u poslove s organiziranim kriminalom i da pokušava monopolizirati i "teutonizirati" hrvatski medijski prostor. Zbog tih tvrdnja WAZ je pokrenuo sudsku parnicu koju je i dobio, javila je Hina.

Od osnutka WAZ je u javnosti slovio kao poduzeće blisko njemačkim socijaldemokratima, ali su novine koje izdaje pretežito konzervativnih svjetonazora.