biznis
0

Washington: Svjetski finansijski čelnici o mjerama za rješavanje krize

FENA
Svjetski financijski čelnici, suočeni s najtežom gospodarskom krizom posljednjih desetljeća, najavili su jačanje nadzora nad bankama i drugim financijskim institucijama na početku proljetnog zasjedanja Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koje se u subotu i nedjelju održava u Washingtonu.

Na polugodišnjem skupu dviju najvećih međunarodnih financijskih institucija sudjeluju ministri finansija i guverneri središnjih banaka 185 zemalja članica.

Američki ministar finansija Henry Paulson u svom je govoru na skupu upozorio da je "globalna ekonomija suočena sa značajnim izazovima", poglavito usporavanjem američkog gospodarstva, poremećajima na finansijskom tržištu i povećanom inflacijom.

"Godina 2008. će biti još teža, sa suprotnim vjetrom koji dolazi od prilagođavanja američkog gospodarstva, stresa na finansijskim tržištima, višim cijenama roba i inflacijom većom od željene", rekao je Paulson.

"Opasnosti će varirati...ali ni jedno gospodarstvo nije potpuno imuno od globalnih silnica", rekao je.

Paulson je istaknuo kako je postignut napredak na povećanoj transparentnosti i boljem upravljanju rizikom i kapitalom u financijskom sektoru, ističući primjer mjera američke vlade i Foruma za financijsku stabilnost (FSF).

U petak su ministri financija skupine G-7 podržali paket mjera FSF-a i pozvali banke da u cijelosti iznesu podatke o svojoj izloženosti riziku vezanom uz sadašnje poremećaje na financijskom tržištu.

MMF kao član Foruma za finasijsku stabilnost, po riječima Paulsona, ima važnu ulogu "pružanja analitičke podrške i provođenja financijskog nadzora svojih zemalja članica".

"MMF se mora reformirati kako bi zadržao svoj značaj i legitimnost", rekao je Paulson i dodao kako se MMF treba prilagoditi "brzim tehnološkim promjenama, sve dinamičnijim novim ekonomijama i povećanoj internacionalizaciji financijskih tržišta".

On je pozvao da se MMF usredotoči na nadzor valutnih tečaja, transparentnost međunarodnih ulaganja, posebno državnih investicijskih fondova i na potporu stabilnosti globalnih financijskih tržišta. I sam MMF sučen je s teškoćama zbog gubitka prihoda od kreditiranja siromašnih zemalja koje su se okrenule komercijalnim bankama, pa će se na skupu raspravljati o planu prodaje 403 metričke tone zlatnih rezervi, vrijednih 11 milijardi dolara, i otpuštanju oko 15 posto osoblja.

Japanski ministar finacija Fukushiro Nukaga izjavio je da "gospodarstvo SAD-a mora prevladati ekonomske teškoće" jer ono što se dešava u SAD-u utiče na Aziju i druge zemlje.

Guverner njemačke središnje banke Axel Weber kazao je kako mjere koje je poduzeo američki FED (središnja banka) već imaju učinka, ocjenivši da bi FED-ovo rezanje kamata trebalo potaknuti rast.

MMF je procijenio da će svjetsko gospodarstvo u 2008. rasti po smanjenoj stopi od 3,7 posto, uz 25-postotne izglede za dodatni pad, dok je za američko gospodarstvo u 2008. predvidio "blagu recesiju", a ukupne gubitke od financijske krize izazvane urušavanjem stambenog i kreditnog tržišta u SAD-u, procijenio na oko bilijun dolara.

Izvršni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn najavio je da će Fond igrati ključnu ulogu u suprostavljanju svjetskoj financijskoj krizi, jer je jedna od rijetkih institucija koja problemu može analitički prići s obje strane, i sa strane financijskog sektora i sa strane realne ekonomije, javila je Hina.