biznis
0

Walters: Rast eura prema dolaru učinio kokain dostupnijim u Evropi

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Rast eura prema dolaru mogao bi doprinijeti padu dostupnosti kokaina u Sjedinjenim Državama i rastu njegove dostupnosti u Evropi, izjavio je u petak vodeći američki zvaničnik za borbu protiv trgovine drogama.

U prošloj godini zabilježen je pad čistoće kokaina u SAD-u, što je dovelo do rasta cijena i pada u količinama zaplijenjenim na jugozapadnoj američkoj granici, izjavio je John Walters u Bruxellesu, javio je Reuters.

Istovremeno, "Evropa, barem neke zemlje EU-a, svjedokom je enormnih povećanja (dostupnosti)", izjavio je on na brifingu za novinare nakon sastanka sa zvaničnicima EU-a, ne dajući brojke.

"Pojavile su se spekulacije da su snaga i vrijednost eura i cijena kokaina ovdje u Evropi razlog za takav trend - trgovina je profitabilnija uz takav kurs valuta", kazao je.

"Nema nikakve sumnje da su te snage ovdje", izjavio je Walters, direktor američke nacionalne politike za kontrolu droga.

Glasnogovornik Evropske komisije nije imao nikakvog trenutnog komentara, ali je euro porastao za oko 20 posto prema dolaru u prošloj giodini, dostižući u čertvrtak rekord od 1,5912 dolara.