SAD
0

Wall Street u strahu od propasti detroitske trojke

FENA
Uoči početka trgovanja na Wall Streetu terminski su indeksi u petak snažno pali, a pod najvećim je pritiskom automobilski sektor jer je osnovno pitanje hoće li General Motors, Ford i Chrysler opstati nakon što je Senat odbacio prijedlog za spašavanje tih kompanija.

Dow Jones terminski indeks trenutno je u minusu 260, a Nasdaq indeks 41 bod. S&P terminski indeks na gubitku je 36 bodova i ispod je fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Nakon što je Senat u četvrtak odbacio prijedlog o 14 milijardi dolara vrijednoj pomoći "detroitskoj trojki", osnovno je pitanje na tržištu koje će od tih kompanija preživjeti.

Fordu nije potrebna hitna finansijska pomoć, no General Motorsu i Chrysleru prijeti nelikvidnost, a time i stečaj u roku od nekoliko sedmica, kažu anlitičari na Wall Streetu u strahu od propasti detroitske trojke.

Cijena dionice GM-a potonula je 38, a Forda 15 posto. Dionicama Chryslera ne trguje se na Wall Streetu, prenio je Business.hr.

To negativno utječe na cjelokupno tržište jer bi stečaj bilo koje od tih triju kompanija gurnuo američko gospodarstvo u još dublju recesiju.

I na evropskim su berzama cijene dionica u petak oštro pale. Oko 14,30 sati londonski FTSE indeks bio je na gubitku više od tri, pariški CAC više od pet, a frankfurtski DAX više od četiri posto.