biznis
0

Wall Street slavi jer su Amerikanci otvorili novčanike

FENA
Američki terminski indeksi u ponedjeljak su u blagom plusu, dok se ulagači postupno vraćaju s blagdana oraspoloženi dobrim vijestima o prometu u američkoj maloprodaji. Dow Jones terminski indeks u 14.00 sati bio je u plusu 4 boda, a terminski Nasdaq indeks 4,25 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks ojačao je 0,8 bodova, i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Najnoviji podaci govore da su Amerikanci ove blagdanske sezone nešto više otvorili novčanike, što je ulagačima dobar znak da potrošači imaju sve više povjerenja u gospodarski oporavak.

Podaci MasterCard Advisors' SpendingPulsea, koji se bavi evidencijom svih oblika plaćanja, pokazuju da je promet u američkoj maloprodaji od početka novembra do 24. decembra porastao 3,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je zabilježen pad prometa za 23 posto.

Osobna potrošnja jedan je od najvećih pokretača američkog gospodarstva i vitalna za održivi gospodarski oporavak.

Cijene dionica na Wall Streetu sada su na najvišim razinama od početka godine. Ne bude li nikakvih loših vijesti, analitičari smatraju da će se pozitivni trend nastaviti sve do kraja ove godine. No, obujam trgovanja vrlo je nizak zbog blagdana, što bi moglo rezultirati nešto većim oscilacijama cijena.

U nešto većem fokusu ulagača mogle bi, uz dionice maloprodajnih kompanija, biti i one zrakoplovnih prijevoznika, nakon što je SAD zaoštrio kontrolu sigurnosti u zračnom prometu nakon neuspješnog pokušaja aktiviranja bombe u zrakoplovu tokom vikenda.

I najvažniji evropski berzovni indeksi u plusu su oko 0,8 posto i bilježe dobitke peti dan uzastopno. No prometi su znatno niži nego prethodnih dana, jer je većina ulagača odsutna zbog blagdana, a Londonska berza je zatvorena, prenio je Business.hr.

Frankfurtski DAX trenutno iznosi 6.002 boda, a pariški CAC 3.943 boda.