biznis
0

Wall Street opsjednut kratkoročnim rezultatima

FENA
Washington Post piše danas o opsjednutosti Wall Streeta kratkoročnim rezutatima, što na kraju, kako se navodi, šteti cjelokupnom gospodarstvu.

Prošla je godina dana otkako je finansijska kriza izbrisala 15 biliona dolara bogatstva američkih domaćinstava i više od dvije godine otkako su uočene ozbiljne pukotine u finansijskom sistemu.

I dok je sistem stabiliziran i najgori dio krize prošao, malo je učinjeno da se spriječi još jedna katastrofa.

Na Wall Streetu oholi dečki opet se bave starim trikovima – uvlače ulagače u kampanju kupovanja dionica i papira, ostvaruju velike profite i dobivaju bonuse od kojih mogu kupovati ferrarije. Sve to djeluje prilično razočaravajuće, a posebno činjenica da je malo pažnje obraćeno prošle sedmice na jedan izvještaj privatnog Instituta Aspen o tzv. "kratkoročnosti" koji je sad duboko usađen u kulturu Wall Streeta i korporativne Amerike, prenosi Glas Amerike.

Osnovna tvrdnja tog izvještaja jest da je koncentracija na kratkotrajnim finansijskim rezultatima i to ulagača, bankara i korporativnih šefova dovela do sistemskog oduzimanja "strpljivog" kapitala od ekonomije koji je potreban da bi se ostvarivao održiv i snažan gospodarski rast – piše Washington Post – dodajući da je problem u tome što su sve komponente modernih finansija uobličene tako da zajedno maksimiziraju kratkotrajne profite, a u takvom sistemu teško je izmijeniti bilo koju komponentu bez da se mijenjaju i ostale.