biznis
0

Wall Street čeka na objavu FED-ove "bež" knjige

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Američki terminski indeksi u srijedu su u blagom minusu, dok ulagači čekaju objavu podataka o situaciji na tržištu rada u SAD-u.

Dow Jones terminski indeks u 14.00 sati bio je na gubitku 9 bodova, a terminski Nasdaq indeks 4 boda.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks oslabio je 1,2 boda, i bio je neznatno ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Danas će agencija ADP objaviti izvještaj o zapošljavanju u privatnom sektoru u SAD-u tokom februara. Očekuje se da će ono ukazati na 20.000 izgubljenih radnih mjesta u prošlom mjesecu, nakon januarskog gubitka od 22.000.

U međuvremenu, ulagačima i dalje stižu smirujuće vijesti iz Grčke. Tamošnja vlada danas je poduzela nove dodatne mjere štednje, u visini od 6,49 milijardi eura, kako bi srezala budžetski manjak.

"Ulagačima Grčka više nije u fokusu. Osim ako ne dođe do preokreta, američki ulagači pretpostavljaju da će Grčka biti spašena od stečaja, a detalji o načinu spašavanja nisu im toliko važni", kaže Rick Meckler, predsjednik investicijske tvrtke LibertyView Capital Management.

Danas se očekuje i objava indeksa uslužnih aktivnosti za februar Instituta za upravljanje nabavom, pri čemu se očekuje da će dosegnuti 51 bod, nakon januarskih 50,5 bodova.

Kasnije tokom dana Fed će objaviti "bež" knjigu, s podacima o gospodarskoj aktivnosti u 12 američkih regija.

Na evropskim berzama najvažniji indeksi trenutno su u blagom minusu. Tako je londonski Ftse indeks oslabio 0,11 posto, na 5.478 boda, frankfurtski DAX 0,17 posto, na 5.766 bodova, a pariški CAC 0,03 posto, na 3.810 bodova.