biznis
0

VTKBiH: Najavljeni bilateralni susreti i poslovni forum bh i slovenskih privrednika

FENA
Vanjskotrgovinska komora BiH najavila je da će 19. februara u Sarajevu biti održani bilateralni susreti i Poslovni forum bosankohercegovačkih i slovenskih privrednika.

U slovenskoj privrednoj delegaciji, kako je najavljeno, bit će 70 privrednika svih privrednih i uslužnih sektora, a delegaciju predvodi predsjednik slovenske vlade Janez Janša.

Cilj ove posjete je unapređenje vanjskotrgovinske razmjene između BiH i Republike Slovenije, koja je značajan trgovinski partner BiH, te sklapanje novih poslovnih sporazuma.

Vanjskotrgovinska komora BiH upriličit će bilateralne susrete privrednika dviju zemalja, nakon ćega će se održati Poslovni forum u organizaciji Vijeća ministara BiH (Ured predsjedavajućeg, MIP BiH i FIPA-a) i ove komore. Prema podacima VTKBiH, Repubilka Slovenija je treći vanjskotrgovinski partner BiH s ukupnom razmjenom 1,9 milijardi KM ostvarenom u prošloj godini.

Pokrivenost uvoza izvozom bila je 48,3 posto. Izvoz BiH u Sloveniju lani je iznosio 633 miliona KM u čemu prednjače metalska i drvna industrija.

Iz Slovenije u BiH lani su se najviše uvozili naftni derivati, mašine, električni aparati i dr., a vrijednost uvoza bila je 1,3 miljarde KM.