The Economist
0

Vrijeme je da se Evropa odrekne vodećeg mjesta u MMF-u

FENA
Zgrada MMF-a u Washingtonu
Zgrada MMF-a u Washingtonu
Evropski monopol na vodeću funkciju u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) bi konačno trebao da prestane, i zbog toga kandidatura francuske ministrice finansija Christine Lagarde za taj položaj nije najbolje rješenje, piše u novom izdanju londonski nedjeljnik "The Economist".

Konzervativni list ocjenjuje da još nije kasno, iako je kandidatura Christine Lagarde već objavljena i podržana od mnogih država unutar i van Evropske unije (EU), da zemlje sa brzorastućim ekonomijama ponude svog kandidata za šefa MMF-a, a Sjedinjene Američke Države podrže taj prijedlog.

Time bi se stekli uvjeti za okončanje višedecenijskog prvenstva koje je do sada Evropa imala kada je riječ o vodećoj funkciji u MMF-u, piše "Economist", uz napomenu da je "jedno biti uspješan ministar finansija u eurozoni", dok je sasvim drugo pokazati sposobnost radeći kao izvršni direktora Fonda, koji je zajedno sa Svjetskom bankom glavna međunarodna finansijska institucija.

Mjesto generalnog direktora MMF-a ostalo je upražnjeno nakon što je prije dvije sedmice francuski ministar finansija iz devedesetih Dominique Strauss-Kahn uhapšen u New Yorku pod optužbom da je pokušao da siluje hotelsku sobaricu, nakon čega je morao da podnese ostavku.

Inače, uticajni londonski list odaje priznanje Christini Lagard zbog njene već dokazane vještine pregovaranja, što je pokazala radeći u francuskoj vladi, ali ukazuje da ona nema, poput njenog prethodnika Dominiqua Strauss-Kahna, potrebno znanje u ekonomiji, jer je kao ministar finansija uglavnom bila "odraz" francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

"Economist" takođe ukazuje da je Lagard bila i jedan od kreatora i glavnih aktera pri traženju rješenja za veliku dužničku krizu koja je u protekle dvije godine pogodila Grčku i još neke "periferne" članice eurozone, i da je riječ o poslu koji nije završen.

Tri uticajne članice grupacije BRIK - Indija, Ruska Federacija i Narodna Republika Kina, saopćile su u četvrtak da još nisu odlučile koga će podržati na mjestu prvog čovjeka MMF-a.

Južnoafrička republika, uz Brazil također iz BRIK-a, insistirala je da bi slijedeći vođa MMF-a trebao da bude iz neke od zemalja u razvoju.

Ipak, ruski premijer Vladimir Putin je u petak kazao da će Moskva podržati izbor Christine Lagard, koja je već dobila podršku Njemačke, Belgije i mnogih drugih članica EU.

SAD se, kako je kazala generalna tajnica Hillary Clinton, neće usprotiviti kandidaturi.