SAD
0

Vrijednosti dionica na tržištima naglo porasle

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Finansijska tržišta diljem svijeta i dalje su u utorak oscilirala, no vrijednosti dionica na tržištima u Sjedinjenim Državama naglo su porasle uslijed očekivanja da će Kongres krajem sedmice odobriti prijedlog za spašavanje financijskog sektora koji je Zastupnički dom Kongresa odbio u ponedjeljak.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je za 485 bodova, odnosno 4,7 posto, što je najveći dnevni porast u posljednjih šest godina. Ovaj je skok nadoknadio više od polovice ukupnog pada vrijednosti u ponedjeljak od gotovo devet posto.

Ovom je pomaku doprinijela izjava oba predsjednička kandidata - Johna McCaina i Baracka Obame – u kojoj su oni izrazili svoju podršku vladinom paketu pomoći od 700 miliona dolara za otkup loših investicija američkih banaka.

I predsjednik George W. Bush je izrazio optimizam u vezi s ovim pitanjem, rekavši da neprihvaćanje plana u ponedjeljak ne znači i kraj zakonskog procesa.

Na Wall Streetu finansijski stručnjak tvrtke „Seaport Securities“ Teddy Weisberg rekao je da je vladin plan spašavanja finansijskog tržišta u interesu svih Amerikanaca. “Zbivanja u finansijskom sustavu utječu na svaki segment naše ekonomije. Ako dođe do zamrzavanja finansijskog sistema i njegovog kraha, to će imati dalekosežne posljedice ne samo u našoj ekonomiji već i svugdje u svijetu”, kazao je Weisberg.

U cjelini, ovoga je septembra zabilježen najlošiji rezultat na američkom tržištu dionica od 2002. godine – indeksi Standard i Poors zabilježili su pad od devet posto.

U Europi cijene dionica i vrijednosti stranih valuta su pale. Euro je doživio najveći dnevni pad naspram dolara od 2001. godine: 2,5 posto, na dolar i 41 cent. I britanska funta naglo je pala, na 1 dolar i 77 centi.

VoA podsjeća da je samo prije tri mjeseca taj odnos bio jedan naprama dva – za jednu se funtu moglo dobiti dva dolara. Cijena zlata pala je za 13 dolara, na ispod 881 dolara po unci.