Posjeta fabrici u Danskoj
0

Vrhunske Grundfos pumpe omogućavaju moderan život

Klix.ba
Vjerovatno nikada niste razmišljali o pumpama, no svi svakodnevno koristimo i po nekoliko pumpi. Kada odvrnemo vodu koristimo pumpu, pumpe omogućavaju rad sistema za hlađenje ili grijanje, koriste se za ubrzanje proizvodnih procesa, zbrinjavanje otpadnih voda... A, jedna od vodećih kompanija za proizvodnju pumpi je danska kompanija Grundfos, koja svoje predstavništvo ima u Bosni i Hercegovini.
Kompaniju Grundfos je 1945. godine osnovao Poul Due Jensen, a danas je Grundfos jedna od najvećih kompanija za proizvodnju pumpi. Širom svijeta upošljavaju više od 17.000 radnika, a njihove proizvode koriste milioni ljudi.

Nedavno su novinari iz BiH i zemalja regije imali priliku posjetiti sjedište kompanije Grundfos u Danskoj i fabriku te se upoznati sa procesom nastanka "sprave" bez koje bi moderni način života bio nemoguć.

Milijarde ljudi širom svijeta za snabdijevanje vodom i uklanjanje otpadnih voda koristi pumpe, a milioni njih koriste upravo Grundfosove visokokvalitetne pumpe, koje doprinose boljem kvalitetu života i zdravoj životnoj sredini.

Tokom predstavljanja kompanije Grundfos, domaćini u Danskoj su kazali novinarima da je tokom proizvodnje pumpi najvažnije da su jednostavne za rukovanje i fleksibilne, uvijek inovativne, a uz to da doprinose boljem kvalitetu života te da njihove pumpe maksimalno štede energiju, zbog čega se u njih ugrađuju elektronski kontrolni sistemi.

Grundfos
Grundfos
A, da je zaista tako domaćini su dokazali kada su odveli novinare u posjetu fabrici, mjestu gdje nastaju "pumpe koje moderni život znače". Međutim, ono po čemu se kompanija Grundfos dodatno ističe zasigurno jeste briga o radnicima, koji s osmijehom obavljaju svoj posao u fabrici. Riječ je o društveno odgovornoj kompaniji koja zapošljava 3,4 posto uposlenika s posebnim potrebama te 6,1 posto imigranata.

Grundfos neprestano investira u obuku i školovanje svojih radnika u brojnim zemljama svijeta, jer, naravno, imaju jedan cilj - stvoriti kreativne proizvode i zadovoljiti sve potrebe kupaca. A, da bi pokazali da su kompanija kojoj je cilj pružiti dobar kvalitet, a ujedno brinuti o zaštiti čovjekove okoline pokrenuli su projekt Grundfos Kollegiet. Riječ je o studentskom domu u gradu Aarhus, u kojem će se vršiti ispitivanje učinkovite i štedljive upotrebe energije i vode. U tom domu živjet će blizu 200 učenika koji su dobrovoljno pristali učestvovati u "eksperimentu". Njihovo ponašanje u vezi sa potrošnjom vode i energije stalno će biti praćeno putem senzora. Na taj način Grundfos će dobiti nova saznanja, koja će im pomoći pri stvaranju još efikasnijih i kvalitetnijih proizvoda.

Kompanija Grundfos posluje i u BiH od 2001. godine. Predstavništvo jedne od najpoznatiji danskih kompanija u našoj zemlji zapošljava četiri radnika, a preko dilerske i servisne mreže pokrivaju područje cijele BiH.

"Naš je cilj konstantno predstavljanje vrhunskih novih pumpi i pumpnih sistema, kako bismo zadovoljili potrebe tržišta za efikasnim, pouzdanim i energetski prikladnim rješenjima. Veoma je važno naglasiti da se prilikom proizvodnje naših pumpi vodi računa o energetskoj efikasnosti, odnosno zaštiti okoliša, sve naše pumpe su energetski efikasne i zadovoljavaju sve zakonom propisane ekološke standarde", istakla je Ivana Peljto iz Odjela marketinga Grundfosa BiH.

Fabrika pumpi
Fabrika pumpi
Kompanija Grundfos svakodnevno nastavlja istraživanja za pronalazak novih materijala i procesa, kako bi njihovi pumpni sistemi zadovoljili potrebe svih tržišta te kako bi bili što bolje pripremljeni za izazove u budućnosti.

A, ako vas put ikada navede u Dansku, obavezno svratite u gradić Bjerringbro u okrugu Viborg. To je mjesto gdje nastaju vrhunske pumpe, pod sloganom kompanije "Budi. Misli. Inoviraj."

Kompanija Grundfos godišnje proizvede 16 miliona pumpi i ostvari promet od 2,841 milijardu dolara.

Vezani članci