Talgo vozovi na bh. prugama
0

Vozom do Zagreba za 4,5 sata, do Ploča za dva

Sarajevo-x.com
Uporedno sa izgradnjom i modernizacijom željezničke infrastrukture, Željeznice Federacije BiH planiraju da do 2010. godine u svom voznom parku imaju oko 3.500 teretnih vagona osposobljenih za domaći i međunarodni transport roba.

Iz ovog preduzeća napominju da su do sada kupili 356 savremenih teretnih vagona iz Portugala, a revitalizirali su i postojećih 400 teretnih vagona.

”Za poboljšanje putničkog saobraćaja kupili smo devet garnitura najsavremnijih Talgo vozova iz Španije, a prve dvije će po našim prugama voziti 2010. godine. Praktično, cilj nam je da do Zagreba i Beograda dođemo za 4,5 sata, do Ploča za manje od dva sata, do Budimpešte za manje od sedam sati", navode u Informativnoj službi Federacije BiH.

Vozne garniture koje su kupile Željeznice FBiH su posljednja sedma generacija Talgo voza za brzine do 220 km/h.

Kada je riječ o lokalnom saobraćaju, ova kompanija će uskoro promovisati i nove elektromotorne vozove koji će povezivati Sarajevo, Zenicu i Mostar, saznaje naš portal.

Iz Željeznica FBiH poručuju da im je namjera putnicima pružiti komfor evropskih željeznica, te da građani mogu uz pristupačne cijene putovati do svih većih gradova u regionu i Evropi.

"Željeznice FBiH žele da budu pokretač i snažan faktor u službi privrednog razvoja BiH. Mi to i jesmo, jer već sada prevozimo oko 70 posto roba za potrebe naše privrede. Također, želimo da do 2010. godine, sa sadašnjih 87 posto, željeznice 100 posto budu elektrificirane. Koristeći energetske potencijale BiH, željeznice značajno doprinose ekološkoj zaštiti okoline“, ističu iz ovog preduzeća.