biznis
0

Volkswagen pristao da poveća plate radnicima

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najveći evropski proizvođač automobila, kompanija Volkswagen, pristala je danas da od maja poveća zarade za 3,2 posto za 100.000 njemačkih radnika.

Nakon neuobičajeno kratkih pregovora sindikat IG Metal je od uprave kompanije dobio i isplatu premije, koja odgovara jednom procentu jedne godišnje plate a minimu 500 eura.

Sporazum će biti primjenjivan od maja, a odnosi se na 100.000 njemačkih radnika kompanije koja zapošljava 400.000 ljudi širom svijeta.

Zaposleni u Volkswagenu dobili su tako bolje uslove od svojih kolega u metalurgiji, dok je sindikat IG Metal zadužen da vodi pregovore o povećanju i njihovih plata.

Sindikat je prihvatio brojna odricanja zbog ekonomske krize 2009. godine kako bi se sačuvala radna mjesta, a ponovim razvojem ekonomije zahtjevi radnika su sve izraženiji.

"Zaključak ovog sporazuma je da se održi dobro ekonomsko stanje velikih evropskih proizvođača automobila i da se zadrži broj radnih mjesta", ocijenio je Hartmut Meine, pregovarač u ime sindikata.

Direktor kadrovske službe u Volkswagenu Horst Neuman pozdravio je postizanje pravednog sporazuma.
Njemačka kompanija Volkswagen je manje bila pogođena krizom od svojih konkurenata a u devet mjeseci 2010. godine je zaradila četiri milijarde eura .