Tržišni trendovi
0

Volksbank BH nudi dvije nove kreditne linije

Sarajevo-x.com
Volksbank BH je prateći tržišne trendove i potrebe svojih klijenata proširila paletu svojih kreditnih proizvoda uvođenjem dvije na tržištu potpuno nove kreditne linije: "Nenamjenske kredite sa fiksnom kamatnom stopom" i "Hipotekarne kredite na bazi Euribor-a".

Za razliku od ostalih kredita u ponudi na tržištu, ova dva tipa kredita se razlikuju po tome, što je njihovo ukamaćenje dijelom ili u potpunosti fiksno a kao obezbjeđenje ne zahtijevaju žirante.

Kod "Kredita sa fiksnom kamatnom stopom" se radi o nenamjenskom kreditu bez žiranata. Pred ove dvije značajne karakteristike pomenutog kreditnog proizvoda, njegova osnovna prednost leži u fiksnoj kamatnoj stopi.

To znači da se visina kamatne stope kod ovog kredita utvrđuje momentom potpisivanja ugovora i ona ostaje nepromjenjiva tokom cijelog period otplate kredita, a koji iznosi maksimalno četiri godine.

Na taj način klijent samostalno odlučuje o visini svoje mjesečne rate kredita, koju će u fiksnom iznosu otplaćivati do kraja otplatnog roka, a da pri tome ne brine zbog neizvjesnog kretanja kamatnih stopa na svjetskom finansijskom tržištu. Kamatna stopa se kreće u rasponu od 6,99 posto do 8,75 posto (*EKS 11,52 posto do 10,38 posto).

Važno je napomenuti, da je volumen plasmana limitiran, što znači da ova jedinstvena ponuda važi do iskorištenosti predviđenog plasmana za ovu kreditnu liniju.

*Efektivna kamatna stopa (EKS) je kamatna stopa koja odražava sve troškove kredita i zavisi od roka otplate, a izračunata je za maksimalni iznos i rok otplate, te sa pripadajućim naknadama.

"Hipotekarni kredit na bazi Euribor-a"* je namijenjen svim fizičkim licima, koja žele brzo, jednostavno i povoljno obezbijediti sredstva za zatvaranje postojećih kreditnih obaveza, kupovinu i renoviranje nekretnina, i slične namjene. Kamatna stopa kod ove vrste kredita se sastoji od:

  1. varijabilnog dijela (Euribor-a) i
  2. fiksnog dijela za cijeli period otplate kredita.

Iznos kredita zavisi od kreditne sposobnosti klijenta, odnosno od obezbjeđenja, koja je klijent u mogućnosti ponuditi banci.

Odnos hipoteke i vrijednosti kredita je 1:1,25 posto uz sudužnika, mjenicu i polisu protupožarnog osiguranja, vinkuliranu u korist banke za vrijeme trajanja kredita.

Visina kamatne stope se svakih dvanaest mjeseci usklađuje s kretanjem jednogodišnjeg Euribor-a i uvećava za profitnu maržu banke, koja iznosi 5,99 posto (*EKS 7,74 posto), na period od max. 20 godina.

  • Euribor (Euro Interbank Offered Rate) je referentna kamatna stopa, koja se dnevno utvrđuje na evropskom međubankarskom tržištu. U ovom primjeru je za izračun EKS-a korišten Euribor na 20.05.2010. godine.