biznis
0

Vojvodina želi saradnju s Federacijom BiH

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković i ambasador Republike Srbije u BiH Grujica Spasović razgovarali su danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu o unapređenju bilateralnih odnosa.

Pozitivni znakovi kako ti odnosi idu uzlaznom putanjom su, prema riječima premijera Brankovića, i nedavno potpisivanje značajnog ugovora “Energoinvesta” s Elektroprivredom Srbije, te nagrada “Regionalni biznis partner 2007.” koju je kompanija “Širbegović” dobila nedavno u Beogradu.

Danas su dogovoreni i novi koraci, nakon što je ambasador Spasović prenio želju Vojvodine za uspostavom saradnje s Federacijom BiH, koja će biti ozvaničena posjetom izaslanstva pokrajinskog Izvršnog vijeća Sarajevu.

Prihvatajući ovu ponudu, premijer Branković je izrazio želju da u središtu pozornosti budu privredni odnosi.

Razmjenjujući mišljenja o ukupnom stanju u regionu, sagovornici su ocijenili pozitivnim jačanje građanskih inicijativa kao sve bitnijeg regulatora demokratskih procesa.

To je, zaključili su Branković i Spasović, konkretan doprinos bržem koračanju k evroatlantskim integracijama, kao cilju koji je zajednički i Srbiji i BiH, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.