RS
0

"Voda-Voda" i "Aqua-Viva" povučene iz prometa

FENA
Uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske potvrdila je danas da je sva uvezena flaširana voda za piće od pola litra marke "Voda-Voda", proizvođača "SI&SI Group" iz Subotice, i "Aqua Viva", proizvođača "Knjaz Miloš" iz Aranđelovca, u RS-u povučena iz prometa.

Razlog za to je u činjenici su analize u Poljoprivrednom zavodu Bijeljina pokazale da je mikrobiološki neispravna, odnosno da sadrži povećan broj bakterija.

U saopćenju iz Uprave za inspekcijske poslove RS-a se precizira da nisu izolovani mikroorganizmi koji bi mogli toksično djelovati na zdrave ljude, kao i da su ispektori u skladu sa propisima, količinu vode koja je bila uvezena u ovoj seriji stavili van prometa.

"Kako propisi nalažu da se konačna ispravnost definiše tek nakon urađene 'superanalize', inspektori su uzorke dostavili na analizu u Gradski zavod za zaštitu zdravlja Beograd, koji je za takve vrste analiza ovlašten od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a", dodaje Inspektorat.

Osim kontrole vode u spoljnotrgovinskom prometu u toku je kontrola koju vrše inspektori u unutrašnjem prometu.

Inspektorat je prošle godine izvršio uzorkovanje svih flaširanih voda za piće i nije bilo nijednog uzorka koji nije zadovoljavao propisane parametre.