Rifat Dolić
0

"VM BiH neodgovorno u suočavanju s finansijskom krizom"

FENA
Povodom Informacije Vijeća ministara BiH o poduzetim mjerama i planiranim aktivnostima s ciljem ublažavanja posljedica globalne finansijske krize, koju je na inicijativu poslanika Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Rifata Dolića i po zaključku Vijeća ministara BiH na 39. sjednici Zastupničkog doma PSBiH podnio ministar finansija i trezora Dragan Vrankić, Dolić se u subotu oglasio saopćenjem.

U njemu se navodi da je to bila demostracija neodgovornosti i neozbiljnosti Vijeća ministara prema ovom globalnom problemu koji sve više pogađa krhku ekonomiju i osiromašene građane BiH.

"Dok zemlje razvijenog svijeta ulažu desetine triliona dolara u ublažavanje posljedica finansijske krize i odbranu od dolazeće recesije Vijeće ministara o ovome globalnom problemu Parlamentarnoj skupštini podnosi informaciju ranga nekog lokalnog problema", ističe u saopćenju Dolić.

On smatra da "u informaciji obima, jedva, tri kucane stranice, ne samo da nema konkretnih sistemskih poteza i mjera, već je ista odraz ponižavajuće neodgovornosti institucija BiH prema budućnosti ekonomije i građana u suočavanju s finansijskom krizom i recesijom".

"Nakon rasprave Parlamentarna skupština BiH je u nastavku 39. sjednice u srijedu 19. novembra na moj prijedlog usvojila dva zaključka koji pitanje sistemskih mjera protiv finansijske krize i recesije u BiH direktnije i ozbiljnije adresiraju na Vijeće ministara BiH", podsjetio je Dolić.

Dodao je da je zaduženo Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana izradi i donese Strategiju za suzbijanje i ublažavanje finansijske krize i recesije i njihovih posljedica po ekonomiju i građane BiH, te da Parlamentarnoj skupštini BiH tromjesečno podnosi informaciju o stanju i poduzetim mjerama po ovom pitanju.

"Još jednom stojim na stanovištu da su sistemske mjere i brzo donošenje odluka institucija BiH jedino učinkovito sredstvo za suzbijanje finansijske krize i dolazeće recesije i ublažavanje njihovih posljedica po ekonomiju i građane BiH, stoji, između ostalog, u saopćenju poslanika DNZ-a BiH u PSBiH Rifata Dolića.