biznis
0

Vlasti Vijetnama traže podršku banaka energetskom sektoru

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vijetnamska vlada apelovala je na domaće banke da obezbijede zajmove za energetski sektor da bi se omogućila izgradnja novih elektrana, budući da zemlja ima manjak struje.

Zamjenik vijetnamskog premijera Huang Trung Hai je naložio najznačajnijim domaćim bankama "Vijetkombank", Vijetinbank", "Agribank" i BIDV da nastave s primjenom kreditnih aranžmana ugovorenih s državnom energetskom firmom Grupacijom za električnu energiju Vijetnama (EVN) uz "ponovno dogovaranje kamatnih stopa u skladu s trenutnom situacijom", objavila je DPA.

Vijetnamska inflacija je u prvih šest mjeseci ove godine dostigla 18, 44 posto zbog čega su godišnje kamatne stope premašile 19 procenata.

"Od sada do kraja sedmice sve zainteresovane strane moraju da se dogovore oko kamatne stope inače će je odrediti Vijetnamska državna banka", upozorava Hai, dodajući da banke i EVN "moraju podijeliti trenutne teškoće u općem interesu".

Direktor Vijetnamskog instituta za energiju (VEI) Fam Kan Toan podržava vladin apel ističući da je podrška banaka EVN-u od vitalnog značaja jer će, inače, nestašice struje biti još ozbiljnije i trajati duže.

Zbog naglo rastuće tražnje i usporene gradnje novih energetskih kapaciteta, Vijetnamu će tokom ovog mjeseca nedostajati znatne količine struje, objavio je EVN. Nacionalne raspoložive količine električne energije će, kako je saopćeno, u julu svakog dana između 19.00 i 21.00 sati biti za 1.500 do 2.500 megavata manje od potreba.

EVN je planirala da ove godine investira 43 biliona donga (2,6 milijardi dolara) u izgradnju 40 elektrana, ali u prvih šest mjeseci 2008. na ovom sektoru zabilježena su ulaganja od svega 16,3 biliona donga (980 miliona dolara).

Zbog manjka investicija u prvoj polovini godine obustavljena je gradnja 12 hidro i dvije termoelektrane, a ni za početak gradnje još pet elektrana EVN nije mogla da obezbijedi kapital.

U aprilu 2008. vijetnamsko Ministarstvo za industriju i trgovinu iznijelo je predviđanje da će ova zemlja patiti od manjka energije do 2020.

Rapidni privredni rast Vijetnama koji je 2007. iznosio 8,5 posto povećao je tražnju električne energije na 13.000 megavata dnevno, a raspoložive količine su 12.000 megavata. Trenutno se iz Kine dnevno uvozi 400 megavata električne energije, ali to ne podmiruje tražnju.

Od 2013. u Vijetnamu bi trebalo da počne i izgradnja dvije nuklearne elektrane koje bi počele proizvoditi struju od 2020.