OHR
0

Vlasti u BiH imale šansu da pregovaraju sa MMF-om

SRNA
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
Ozbiljnost finansijske krize i moguće posljedice neuspjeha vlasti da se pokažu dosljedne njihovim zalaganjima prema MMF-u ugrozili bi ne samo finansijsku stabilnost u BiH, nego i njen međunarodni kredibilitet, saopšteno je Srni iz OHR-a.

U odgovoru na pitanje kakav je stav OHR-a o blokadi aranžmana BiH sa MMF-om jer Federacija BiH nije ispunila uslove navedeno je da su "vlasti BiH imale šansu da sa MMF-om pregovaraju o zahtjevima za stend-baj aranžman, a ti zahtjevi u svom sadašnjem obliku predstavljaju proizvod tih pregovora".

"MMF će procijeniti koliko ih vlasti BiH ispunjavaju, a time i koliko je zemlja kvalifikovana da dobije stend-baj aranžman", navodi se u pisanoj izjavi koju potpisala portpartol OHR Ljiljana Radetić.

Na sastanku predstavnika RS, FBiH i BiH sa predstavnicima MMF-a i Svejtske banke juče u Beču, zaključeno je da je RS ispunila sve uslove za zaključenje stend-baj aranžmana sa MMF-om i da je sada preostalo da se čeka da FBiH ispuni svoje da bi se moglo pristupiti aranžmanu.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je da nakon što se FBiH vrati u okvire iz pisme namjere, treba obavijestiti MMF i da se zakaže bord direktora koji bi odobrio stend-baj aranžman BiH.

Džombić je naglasio da je od predstavnika MMF-a tražio da bude napravljena neka mogućnost da Srpska, koja je ispunila uslove po pismu namjere i koje je prethodno dostavila, pristupi aranžmanu, a FBiH naknado, po ispunjenu uslova.

Međutim, objasnio je Džombić, predstavnici MMF-a rekli su da njihov pravni tim isključuje takvu mogućnost i insistira da svi nivoi vlasti u BiH ispune uslove kako bi stend-baj aranžman bio realizovan.