biznis
0

Vlasnik saglasan da Vlada RS preuzme Birač

FENA
Većinski vlasnik Ukio grupe, kojoj pripada i Birač, tvrdi da nije bilo zloupotreba u poslovanju te fabrike glinice, a ne protivi se ni najavi da RS preuzme Birač, koji je u velikim gubicima.

Vladimir Romanov se danas pojavio na vanrednoj Skupštini akcionara Fabrike glinice, na kojoj je smijenjen Upravni odbor i imenovano novo rukovodstvo Birča.

U tom preduzeću, od utorka, po nalogu Vlade RS-a, inspektori Uprave krimpolicije MUPRS-a i policijski službenici CJB Bijeljina, porezni inspektori, pripadnici deviznog inspektorata i druge nadležne službe vrše kontrolu poslovanja.

Kontrola se vrši radi utvrđivanja nepravilnosti u trošenju kreditnih sredstava Investicione razvojne banke RS-a, neplaćanja poreznih, izvoznih i drugih obaveza.

U svom radu naišli su na nesaradnju pojedinaca, a sada u Vladi RS-a tvrde da se ispostavilo da je zatečena situacija u tom preduzeću gora od očekivane.

Romanov je danas u izjavi novinarima u Zvorniku ustvrdio da nije bilo zloupotreba poslovanja, a potvrdio je da je stanje u preduzeću teško.

Upitan da prokomentira moguće preuzimanje fabrike od RS-a, Romanov je odgovorio da to može da učini Vlada, "ukoliko joj se isplati firma s ovolikim dugovanjima".

Najavio je i nove investicije i rekao da će pokušati da razgovara s predstavnicima Vlade o sanaciji duga prema institucijama i firmama u RS-u i BiH, koji je veći od 50 miliona KM.

Posljednju plaću za januar radnici su primili nedavno, a zdravstvene knjižice ovjeravaju periodično i to na svega 10 dana, rekao je predsjednik Sindikata u Birču Radislav Stojanović.

Ističe da je cilj sindikata i radnika da Birač nastavi da radi, a da odgovorni, ako je bilo zloupotreba, budu procesuirani.