biznis
0

Vlasnik BH Steela proglašen evropskim biznismenom godine

NINA
Magazin Fortune objavio je da je Lakshmi Mittal, predsjednik kompanije Mittal Steel, bivši LNM koji je većinski vlasnik Bh Steela iz Zenice, proglašen za evropskog biznismena godine.

Nakon što je nedavno preuzeo američku kompaniju International Steel Group koju je kontrolirao investitor Wilbur Ross, Mittalova nova kompanija će postati najveći proizvođač čelika na svijetu, s otpremljenom robom u vrijednosti od 57 miliona tona, prihodom od 31,5 milijardi, i profitom od 6,8 milijardi dolara.

Osim toga ova kompanija je, kako su saopštili iz njene uprave, i geografski najrasprostranjeniji gigant čelika jer se pruža od centralne Azije preko Afrike i Evrope sve do središnje i sjeverne Amerike.

"Posao s ISG za Mittala predstavlja izvanredan odskok u njegovoj nakani da postane 'Henry Fordom 21 vijeka čelika', ne samo dominirajući nego i transformirajući cjelokupno industrijsko poslovanje", kazao je novinar časopisa Fortune Richard Tomlison.

On je istaknuo kako posao s Rossom daje Mittalu moć u industriji čelika u SAD-u koja mu je prije nedostajala.

"Mittal je siguran da će se industrija čelika 21 stoljeća, kao i automobilska industrija 20 stoljeća, konsolidirati oko tri ili četiri super-efikasna poslovna moćnika s njegovom kompanijom koja će biti predvodnik", dodao je Tomlinson.

Ono što Mittala čini neobičnim u businessu s čelikom jeste njegova sposobnost da kombinira menadžersko umijeće sa svojim fantastičnim instinktom za stjecanje. Mittal je svjetski kralj čelika, naglasio je Tomlison, jer je primijetio potencijalno bogatstvo tamo gdje su njegovi protivnici vidjeli samo otpatke.

Priča "Metalni čovjek" pojavit će se 7. februaru u magazinu Fortune, koji je dio Time Inc., inače globalnog lidera u biznisu. Evropsko izdanje magazina Fortune smješteno je u Londonu i s tiražom od 100.000 primjeraka u Evropi i više od milion u svijetu zalaže se za globalno pokrivanje biznisa.