biznis
0

Vlada RS prodaje "Jelšingrad" za manju cijenu

FENA
“Novi Jelšingrad - Fabrika alatnih mašina“ iz Banje Luke Vlada Republike Srpske prodat će građevinskom preduzeću “Krajina” po cijeni od 6,85 miliona maraka, iako ga je ranije kupila za 8,2 miliona maraka.

I taj iznos je bio tek trećina procijenjene imovine "Jelšingrada", od 24 miliona maraka, u oktobru prošle godine kada je Vlada RS-a kupila tu nekada uspješnu fabriku, ali je devet mjeseci čekala da preuzme imovinu, jer su je kočili neriješeni problemi s hipotekom koju ima to preduzeće.

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija potvrdio je nakon današnje sjednice Vlade RS-a da GP "Krajini“, čiji je jedan od najvećih akcionara predsjednik Privredne komore RS-a Borko Đurić, neće biti prodato građevinsko zemljište "Jelšingrada“, površine 50.000 metara kvadratnih, koje je ostalo u vlasništvu RS-a.

Za kupovinu "Novog Jelšingrada“ Vladi su, kazao je Tegeltija, dostavljene dvije ponude, ali je izabrana GP "Krajina“, dok je druga ocijenjena kao neadekvatna.

U "Novi Jelšingrad“, kako je najavio, u naredne tri godine bit će investirana tri miliona KM za sanaciju objekta, revitalizaciju opreme i infrastrukture, a posao će dobiti najmanje 120 radnika.

Bivši radnici "Jelšingrada" su u proteklim mjesecima i protestima zahtijevali od Vlade, kao većinskog vlasnika, da riješi pitanja neisplaćenih zarada te povezivanja radnog staža.