biznis
0

Vlada RS-a smanjila maržu za osnovne životne namirnice

FENA
Uredbu kojom se smanjuju marže s 20 na osam posto i to na osnovne životne namirnice donijela je danas Vlada Republike Srpske.

Ova uredba se ne odnosi na, kako je jučer najavljeno, lijekove te školski pribor i udžbenike.

Ministar trgovine i turizma RS-a Predarag Gluhaković je pojasnio da bi, objavljivanjem ove uredbe u Službenom glasniku o smanjenju marži, osnovni životni proizvodi, so, rafinirana ulja, masti, mliječni proizvodi, mlinski i pšenični proizvodi, hljeb i pecivo, šećer, hrana za bebe i dojenčad, trebalo da budu jeftiniji za oko 10 posto.

Gluhaković je demantirao navode da je Vlada za donošenje ove uredbe izvršila pritisak na proizvođače ili distributere.

„Bio je to jedan partnerski dogovor i prijedlog samih veletrgovaca kako da se izađe iz postojećeg stanja“, tvrdi Gluhaković.

On je na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade RS-a rekao da se nova uredba odnosi i na proizvodnju vještačkog đubriva i pesticida i drugih hemikalija za poljoprivredu, a što je neophodno uoči jesenje sjetve. Naknadno će sagledati postoji li mogućnost da se u nju uključe i udžbenici i školski pribor.

Objašnjavajući kako to da se uredba ne odnosi na lijekove, iako je to jučer najavio premijer RS-a Milorad Dodik, ministar zdravlja RS-a je rekao „da moraju ostati marže od 20 posto za lijekove kako se ne bi ugrozilo tržište lijekova u RS-u koje je regulirano na poseban način, odnosno drugačije od ostalih proizvoda“.

Rekao je da ne zna kako je došlo do toga da se najavi i smanjenje marži za farmaceutske proizvode, jer nije bio na sastanku kada je dogovarana nova uredba, a odgovor ko je to predložio nije znao ni ministar Gluhaković.

„Ukoliko bi RS jednostrano smanjila marže, potpuno bi ugušili distributivnu mrežu lijekova, a apoteke ne bi mogle da opstanu“, kazao je Škrbić i dodao da je Ministarstvo zdravlja dalo „niz prava penzionerima kroz pozitivnu listu lijekova te recepte koji se kroz nju pokrivaju“.