biznis
0

Vlada KS: U ovoj godini bit će zaposleno 1.200 osoba sa evidencije nezaposlenih

FENA
Vlada Kantona Sarajevo donijela je na današnjoj sjednici program mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2008. godini.

Ovim programom mjera planirano je realiziranje Programa zapošljavanja pripravnika, Programa “Posao za sve”, Programa samozapošljavanja i Drugi projekat podrške zapošljavanju (SESP). Tim programima u 2008. godini bit će zaposleno 1.200 osoba sa evidencije nezaposlenih, a ukupna planirana sredstava za te namjene iznose 6.736.800 KM, kazala je na press konferenciji ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Emina Dubravić.

Pored ovih programa u 2008. Služba za zapošljavanje KS će realizovati i Program javnih radova u kojem će u dva mjeseca biti radno angažirano oko 550 nezaposlenih osoba, a planirana sredstva za te namjene, koja je obezbjedila Služba za zapošljavanje KS-a, iznose 932.261 KM.

Programom sufinansiranja zapošljavanja pripravnika VSS, VSŠ, SSS i KV planirano je zapošljavanje 470 pripravnika i to: 290 VSS, 30 VŠS i 150 SSS i KS stručne spreme, a planirana sredstva za te namjene iznose 2.628.000 KM.

Programom “Posao za sve” planirano je zapošljavanje 308 osoba sa radnim iskustvom sa evidencije nezaposlenih na period od šest mjeseci, a planirana sredstava za ove namjene iznose 1.108.800 KM.

Programom samozapošljavanja je planirano samozapošljavanje 200 osoba sa evidencije nezaposlenih koji će pokretanjem samostalne djelatnosti riješiti svoj problem nezaposlenosti. Za te namjene planirana su sredstava u iznosu od 2.000.000 KM.

Programom Drugi projekat podrške zapošljavanju u 2008. godini (SESP) planirano je zapošljavanje i samozapošljavanje 400 osoba sa evidencije nezaposlenih, a koji imaju više od 40 godina starosti. Za te namjene planirana su sredstava u iznosu od 1.000.000 KM, a sredstava je obezbjedio Federalni Zavod za zapošljanje i PIU SESER.

Direktor Službe za zapošljavanje KS Vahid Muharemović je kazao kako je ovim projektom u prošloj godini zaposleno 476 osoba starijih od 45 godina.

Direktor Službe za zapošljavanje KS-a je naglasio kako je u prošloj godini realizacijom ovih programa bilo zaposleno 1.221 osoba.

“Ovi programi će smanjiti stopu nezaposlenosti u KS. Podaci koje imamo u Službi za zapošljavanje govore da imamo konstatan pad nezaposlenosti od polovine prošle godine. Na kraju godine imali smo smanjenje za 3.200 ljudi na našim evidencijama”, kazao je Muharemović dodavši kako je sa ovim mjesecom je 137.000 zaposlenih na području KS.

Vlada KS donijela je i odluku o upošljavanju u stalni radni odnos pet psihologa i pet diplomiranih socijalnih radnika u škole u Kantonu. U dogovoru sa Službom za zapošljavanje KS-a bit će uposleno još 10 psihologa i 10 socijalnih radnika u statusu pripravnika.

Vlada KS je dala i saglasnost za potpisvanje Sporazuma o realizaciji odgojno-obrazovnog programa u saradnji sa TV Sarajevo.

Vlada KS je dala saglasnost da Ministarstvo obrazovanja i nauke KS-a uđe u pripremne radnje za organizaciju Drugog kongresa bosanskohercegovačkih naučnika iz zemlje i inostranstva u Sarajevu koji će se održati krajem augusta ove godine.

Za realizaciju ovog kongresa budžetom su predviđena sredstava u iznosu od 400.000 KM.

Vlada KS odobrila je 300.000 KM za realizaciju projekta “Izgradnja spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godina”

Odobreno je i 30.000 KM za realizaciju programskih aktivnosti “Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo”. Te aktivnosti se sastoje na podršci socijalno najugroženije kategorije civilnih žrtava rata invalidnosti od 20 do 50 posto, kao i porodicama poginulih civila bez porodičnog dodatka.

Vlada KS-a je odobrila i sredstva u iznosu od 316.764 KM za nabavku zemljišta za JU “Terapijska zajednica – Kampus Kantona Sarajevo”.