biznis
0

Vlada Japana donirala 137.982 eura za dva projekta održivog povratka u Srebrenicu

FENA
Vlada Japana donirala je 137.982 eura za dva projekta u Skelanima, opština Srebrenica - Projekt podrške održivom povratku u Srebrenicu kroz rekonstrukciju stočne pijace, te Projekt podrške održivom povratku u Srebrenicu kroz unapređenje poljoprivrede.

Ugovori o grant sredstvima za ova dva projekta potpisani su danas u Ambasadi Japana u Sarajevu, a potpisali su ih otpravnik poslova Ambasade Japana Futao Motai, predsjednica Udruženja građana „Orhideja“ Katarina Milovanović i predsjednica Udruženja žena „Podrinje 1“ Brankica Bošković.

U okviru projekta stočne pijace, Vlada Japana obezbijedila je 64.668 eura za rekonstrukciju stočne pijace u Kragljivodi, Mjesna zajednica Osat, te izgradnju objekta za stočnu hranu sa adekvatnom opremom u Skelanima.

Otpravnik poslova Ambasade Japana Futao Motai je kazao kako se očekuje da će od otvaranja stočne pijace koristi imati oko 5.000 građana srebreničke općine i okolnog područja, a od proizvodnje stočne hrane koristi će imati oko 2.300 građana u pet mjesnih zajednica: Skelani, Crvica, Toplica, Krnići i Kostolomci.

Donaciju za realizaciju ovog projekta dobilo je Udruženju građana „Orhideja“.

U okviru projekta unapređenja poljoprivrede, Vlada Japana obezbijedila je 73.314 eura za izgradnju proizvodnog objekta u Skelanima, kupovinu sušionice, hladnjače i druge relevantne opreme za proizvodnju i preradu gljiva, šljiva te ljekovitog bilja.

Motai je kazao kako su uz pomoć japanske agencije za međunarodnu suradnju (JICA), korisnici projekta u Skelanima već počeli pripreme plantaža za navedene kulture. Prema njegovim riječima, planirana je sadnja devet hektara bilja, dvadeset hektara šljiva, te sadnja gljiva u tunelu dužine pedeset metara.

Projekt će implementirati Udruženje žena „Podrinje 1“ u saradnji s dvije nevladine organizacije „Drina“ i „Dom“, a pružit će mogućnost sticanja prihoda za oko 770 porodica u području Skelana.

Realizaciju ova dva projekta pomaže japanski stručnjak poljoprivrednog i ruralnog razvoja iz JICA-e Yasumasa Oizumi, koji je nakon ceremonije potpisivanja ugovora održao prezentaciju tekućih projekata u Skelanima.

Predsjednice Udruženja građana „Orhideja“ Katarina Milovanović i Udruženja žena „Podrinje 1“ Brankica Bošković zahvalile su Ambasadi Japana na ovoj donaciji dodajući da će se, zahvaljujući ovim projektima, ubrzati proces povratka raseljenog stanovništva te doprinijeti ekonomskom jačanju porodica.