biznis
746

Vlada FBiH traži da radnicima bude smanjen topli obrok i ukinut minuli rad

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iako je Savez samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) postigao sporazum o Općem kolektivnom ugovoru sa Udruženjem poslodavaca FBiH, Vlada FBiH je odlučila da blokira potpisivanje istog. Premijer Fadil Novalić je rekao da radnike brani od sindikata, a poslodavce od Udruženja poslodavaca.

No, od samog početka jasno je da Vlada FBiH nije zadovoljna ispregovarnim radničkim pravima te da traži njihovo smanivanje. U zvaničnom saopćenju sa sjednice Vlade FBiH navedeno je da će Vlada FBiH nastaviti braniti interese malih i srednjih preduzeća.

Sporne odredbe za Vladu FBiH

  1. Vlada Federacije BiH traži da se u potpunosti ukine minuli rad uz objašnjenje da kategorija minulog rada postoji samo u zemljama bivše Jugoslavije. Prilikom pregovora Saveza samostalnih sindikata BiH i Udruženja poslodavaca FBiH postignut je kompromisni dogovor prema kojem bi minuli rad iznosio 0,4 posto.

  2. Jedan od zahtjeva Vlade FBiH jeste i da se smanji topli obrok. Prema postignutom dogovoru poslodavaca i sindikata topli obrok bi iznosio minimalno 1 posto prosječne plate u FBiH. Vlada FBiH traži da topli obrok iznosi između 0,4 posto i 0,8 posto prosječne plate u FBiH. To znači da Vlada FBiH traži da se topli obrok smanji sa dogovorenih nešto više od 8 KM na iznos između 3 i 6 KM.

  3. Vlada FBiH traži i da kolektivni ugovor traje 12 umjesto 18 mjeseci kako su dogovorili poslodavci i sindikati. Prema ranijem Zakonu o radu, kolektivni ugovori nisu bili vremenski ograničeni i mogli su se mijenjati samo uz pristanak svih socijalnih partnera.

  4. Za Vladu FBiH je sporna i odredba da se ostale naknade kao što su naknada za prijevoz, regres i otpremnine obavezno ispregovaraju granskim kolektivnim ugovorima. U dogovorenom Općem kolektivnom ugovoru stoji stavka da se ove stavke obavezno usklađuju granskim kolektivnim ugovorima, dok bi Vlada FBiH željela da se ukine odrednica "obavezno". U praksi bi to značilo da bi pojedini poslodavci mogli granskim kolektivnim ugovorom te stavke preskočiti.

  1. Neformalni dogovor sindikata i poslodavaca da se od Vlade FBiH traži da topli obrok i naknada za prijevoz ne budu oporezovani za Vladu FBiH je potpuno neprihvatljiv. Vlada FBiH je obećala MMF-u da će topli obrok i naknada za prijevoz biti oporezovani i na tome se uveliko radi.

  2. Vlada FBiH traži i da se u preambuli doda da je Opći kolektivni ugovor usklađen sa Zakonom o radu, što je tehnička stvar koja nije sporna ni sindikatu ni poslodavcima.

  3. Vlada FBiH traži i da u preduzećima u kojima je ona većinski vlasnik kapitala učestvuje u pregovaranju kolektivnih ugovora. To je i do sada bila praksa i iz SSS BiH se ne protive ovom prijedlogu.

Šatorović: Novalić misli da su radnici glupi

Selvedin Šatorović, potpredsjednik SSS BiH kaže da su ovo stavke koje su sporne za Vladu FBiH iako nisu zvanično obaviješteni o stavu Vlade FBiH.

"Ono što nas pogađa jeste što premijer Novalić kaže da brani radnike od sindikata a poslodavce od Udruženja poslodavaca u FBiH. On ponižava radnike u FBiH govoreći da im je isplativije i bolje da rade za 400 KM umjesto za 700 KM. Ako misli da su radnici toliko glupi da pristanu na ovo, to je krajnji bezobrazluk", kaže Šatorović.

Šatorović napominje da su oni pregovarali sa reprezentativnim i kompetetnim udruženjem poslodavaca.

"Tim koji je pregovarao oko Općeg kolektivnog ugovora sastavljena je od kompetetnih ljudi. I kada smo s njima imali najveće nesuglasice nismo osporavali njihovu reprezentativnost. U tom pregovaračkom timu sjedi direktor Centrotransa, jedan od izvršnih direktora Arcelor Mittala, direktor Sarajevskog kiseljaka i drugi... Sve su to reprezentativne firme iz realnog sektora u koji se Novalić zaklinje", kaže Šatorović.