biznis
0

Vlada FBiH: Sastanak o cijenama i potrebi štednje energije

FENA
Riječ "racionalizacija" dominirala je današnjim razgovorima federalnih ministra energije, rudarstva i industrije Vahida Heća i trgovine Desnice Radivojevća s resornim ministrom sarajevskog Kantona, kao i čelnim ljudima "Energoinvesta", "Sarajevogasa", zeničkog "Grijanja", visočkog "Visokogasa", udruge distributera nafte i Gospodarske komore FBiH, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Susret koji je održan u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu bio je posvećen kretanjima cijena prirodnog plina i naftnih derivata, te aktivnostima koje je moguće poduzeti kako bi negativne posljedice bile što manje.

Sudionici su iznijeli brojne pokazatelje koji ukazuju na ozbiljnost situacije s energentima, ali i naznačili moguće pravce djelovanja.

Najnoviji naftni šok s kojim je svijet suočen je specifičan po tome što, za razliku od prijašnjih, nakon njega nema pada cijena.

Naprotiv, sve govori u prilog njihovog daljeg rasta, te jasno upozorava kako je vrijeme jeftine energije prošlo. Na primjer, samo je cijena ruskog plina od 1999. do ove godine porasla šest puta, a cijena njegove distribucije gotovo je utrostručena.

Kako na te cijene ne možemo utjecati, nužno je racionalizirati potošnju energenata. Stoga će nadležna federalna ministarstva krenuti u kampanju informiranja javnosti o, s jedne strane, posljedicama poskupljenja energenata, a, s druge, potrebi podizanja svijesti o štednje energije i načinima na koje je to moguće postići.