biznis
0

Vlada FBiH: Poticaj za poljoprivredu 54 miliona KM

FENA
Jerko Ivanković-Lijanović
Jerko Ivanković-Lijanović
Dopredsjednik Vlade FBiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović na konferencije za novinare u Mostaru kazao je kako je danas na Vladi Federacije BiH usvojen Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava "Poticaj za poljoprivredu" u iznosu od 54 miliona konvertibilnih maraka.

"Jedan milion od spomenutog iznosa je odvojen za posebnu stavku a koja se odnosi na pomoć Srebrenici. Smatram kako je podrška Sreberenici jako važna, potrebno je podržati održiv povratak u Srebrenici", kazao je Ivanković Lijanović.

Po njegovim riječima, cilj programa "Poticaj za poljoprivredu" je očuvanje dostignutog nivoa u primarnoj poljoprivrednoj proizvodni kao i povećanje poticaja određenim vrstama proizvodnje kako bi im se pomoglo u nadvladavanju trenutnih poteškoća i opstanak na tržištu.

"Poljoprivrednim proizvođačima sam naglasio kako od mene ne mogu očekivati dvije stvari, da ih lažem i da im dajem lažna obećanja, jer bi to bila velika šteta i za njih i za mene. Moramo se suočiti sa situacijom ma kako ona u poljoprivredi bila teška. U posljednjih 15 godina se vodi negativna politika prema poljoprivrednoj proizvodnji i posljedice te politike su nesagledive", zaključio je Ivanković Lijanović.