biznis
0

Vlada FBiH odustala od privatizacije "Energoinvesta"

Sarajevo-x.com
"Odluka Vlade FBiH da izuzme Energoinvest iz privatizacije je odluka da povećamo dio javne odgovornosti te kompanije. Jučer izneseni planovi i poslovne aktivnosti Energoinvesta pokazuju nam da on može biti lider koji će oko sebe okupiti druge kompanije" - izjavio je jučer u Sarajevu premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković.

Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković jučer se sastao i razgovarao s federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije mr. Vahidom Hećom i te s menadžmentom ove kompanije na čelu s direktorom Džemailom Vlahovljakom.

“Energoinvest” trenutno u Libiji ima ugovorenih poslova u vrijednosti 145 miliona eura, a želja menadžmenta je da Vlada FBiH, kao većinski vlasnik kompanije, "pojača" politički marketing i vrati “Energoinvest” na tržište Alžira i drugih zemalja.

Kako je istaknuto, ova kompanija ima i ponude za izgradnju gasovoda u Libiji gdje je vrijednost poslova između 300 i 350 miliona eura.

Branković i Hećo su podržali menadžment “Energoinvesta” u projektima istraživanja nafte i prirodnog gasa u Federaciji BiH, te budućeg formiranja parkova vjetrenjača.

Zamjenik direktora “Energoinvesta” Abdulharis Šeta naglasio je da je “Energoinvest” trenutno u fazi istraživanja nafte i prirodnog gasa koja uskoro treba da urodi eksploatacijom tih energenata. To će se prvo desiti u sjevernoj Bosni, a, kako je kazao, ti energenti se još istražuju na dva lokaliteta - u području zeničko-sarajevskog bazena i glamočko-kupreškog platoa.

Prema njegovim riječima, projekt korištenja vjetra kao alternativnog izvora energije još je u nekoj početnoj fazi, ali uz formiranje parkova vjetrenjača predviđa da osigura i poticaj industriji.