Inicijativa BH-Gasa
0

Vlada FBiH odlučuje o pojeftinjenju gasa

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prošlosedmični prijedlog BH-Gasa o smanjenju veleprodajne cijene ovog energenta za 25 posto, koji je ova kompanija uputila Vladi Federacije BiH, trebao bi, prema mišljenju direktora Almira Bečarevića, biti usvojen već na sljedećoj sjednici.

"Kada Vlada FBiH usvoji ovaj prijedlog, cijena ovog energenta ponovo će biti onakva kakva je bila prije poskupljenja ruskog gasa. Stoga, nakon usvajanja prijedloga od strane Federalne vlade nove cijene će biti u primjeni od 1. jula ove godine te bi, prema sadašnjim procjenama, trebala da ostana u primjeni do kraja ove godine. To znači da bi obuhvatila početak zimske sezone grijanja", rekao je Bečarević za naš portal..

Iz "Sarajevogasa" također su nam potvrdili da će konačno oko 65.000 korisnika u Kantonu Sarajevo dobiti manje iznose na svojim računima, te da kao ovlašteni distributeri čekaju samo dogovor Vlade FBiH i BH-Gasa.

"Trenutna cijena od 70 feninga po metru kubnom za domaćinstva trebala bi se znatno smanjiti, iako ističem da se distrubutivna cijena za koju smo mi zaduženi godinama nije mijenjala, iako je nabavna konstantno rasla, ali konačno će doći do njenog opadanja", kazao je za portal Adis Salkić, glasnogovornik "Sarajevogasa".