biznis
0

Visok rast zarada u istočnoevropskim zemljama

FENA
Riga, Letonija
Riga, Letonija
Snažan ekonomski rast, kombiniran sa sve većom nestašicom radne snage, uticao je na visok skok plaća u istočnoevropskim zemljama tokom trećeg tromjesečja, objavljeno je u četvrtak u Bruxellesu.

Statistički podaci pokazuju da je cijena rada u nekim od novih članica Evropske unije uvećana tokom minulog kvartala i za 30 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Najveći skok zarada ostvaren je tokom spomenutog razdoblja, prema podacima Statističke službe EU (Eurostat) u tri pribaltičke republike, koje su postale članice Unije zajedno sa još sedam pretežno istočnoevropskih zemalja 1. maja 2004. godine.

Letonija je, s rastom zarada od 30 posto, bila bez premca u toj tročlanoj grupi, dok je isti pokazatelj u Litvaniji i Estoniji uvećan 20 posto.

U cijeloj EU je tokom trećeg kvartala zabilježen prosječan rast zarada od 3,7 posto, navodi se u izvještaju Eurostata i ukazuje da je cijena rada u 13-članoj zoni eura uvećana, tokom analiziranog razdoblja još manje - 2,5 procenata.

Najmanji skok zarada u zoni eura ostvaren je, inače, u Njemačkoj - svega 0,9 posto, što je bitno uticalo da prosjek cijele grupacije bude niži nego na nivou EU-a.

Istovremeno je tokom trećeg tromjesečja zabilježen skok zarada u Poljskoj od 11,9 posto, Mađarskoj 9,1 posto, a Češkoj i Slovačkoj 8,4 i 7,1 posto.

Zanimljivo je spomenuti da su zarade zaposlenih tokom trećeg tromjesečja osjetno uvećane i u Rumuniji i Bugarskoj, koje su članice EU-a postale početkom ove godine, prenijele su agencije.

Izdaci za radnu snagu u Rumuniji i Bugarskoj su tokom trećeg kvartala uvećani 23,2 i 16,3 posto. Treba, međutim, imati u vidu da su zaposleni u tim zemljama i dalje najslabije plaćeni u cijeloj EU i da je to glavni razlog što najkvalificiranija radna snaga teži da dobije bolje plaćeni posao u Zapadnoj Evropi, ali i u drugim visokorazvijenim zemljama.

Ekonomisti tvrde da je iz Rumunije otišlo tokom protekle dvije godine oko dva miliona radno sposobnog stanovništva u potrazi za bolje plaćenim poslom, pretežno u Italiju i Španiju. Iz istog razloga je Bugarsku napustilo više stotina hiljada stanovnika.

Zarade zaposlenih u privredama svih spomenutih istočnoevropskih zemalja su još uvijek osjetno niže u odnosu na primanja radnika u zemljama - starim članicama EU-a, a nagli priliv investicija u te članice Unije objašnjava se i dosta niskom cijenom rada najkvalificiranijih profesija, kao što su programeri, arhitekti, inženjeri i tehnolozi.

Prošle godine u privredu istočnoevropskih članica EU-a investirano je više od 30 milijardi eura svježeg kapitala, a mnoge njemačke i kompanije iz drugih najbogatijih članica Unije preselile su svoje pogone u zemlje sa znatno nižim troškovima radne snage, navode analitičari.

Podaci koje je ranije ove godine objavila njemačka statistika pokazuju da radnici u Letoniji u prosjeku zarađuju 3,7 eura na sat, a u Slovačkoj, koja se namjerava pridružiti zoni eura 1. januara 2009. godine, 5,40 eura.

Neki zapadnoevropski stručnjaci smatraju da će se ako troškovi radne snage u novim članicama EU-a budu i dalje naglo rasli, uskoro desiti novo "seljenje" kapitala na istok - u pravcu Ukrajine, Kine ili Indije, gdje zaposleni imaju znatno niža primanja nego u zemljama centralne i istočne Evrope.