Srbija
0

Višemilionski gubici zbog piraterije

FENA
Rad ovlaštenih partnera Microsofta u zemljama u kojima je softverska krađa izražena, a među njima je i Srbija sa stopom piraterije od 76 odsto, je izuzetno otežan, a gubici za državu dostižu milionske iznose, istaknuto je danas na "Globalnoj partnerskoj konferenciji 2008" američkog softverskog giganta u Houstonu.

Na Konferenciji su saopćeni rezultati najnovije studije međunarodne istraživačke grupe IDC (Internernational Data Corporation) u kojoj se, između ostalog, navodi da je srpska ekonomija lani pretrpjela gubitke zbog visoke stope piraterije, od 72 miliona dolara, uglavnom kroz nenaplaćena porezna potraživanja.

Rezultati navedene studije su početkom ove godine objavljeni i u Srbiji.

Istraživanje IDC-a je pokazalo da na jedan dolar koji Microsoft izgubi zbog softverske piraterije, kompanije koje su članice njihovog partnerskog ekosistema gube i do 5,5 dolara potencijalne zarade.

Rezultati istraživanja ukazuju i na brojne probleme koje stvara softverska piraterija, kao što su usporavanje privrednih tokova ili smanjenje poreznih prihoda i potvrđuje da je zbog toga štetni efekat isti među preduzećima svih veličina, od malih kompanija do velikih korporacija.