biznis
0

Višemilionski gubici Croatia Airlinesa i Adria Airwaysa

SRNA
Hrvatski avioprevoznik Croatia Airlines ostvario je prošle godine gubitak od 10 miliona eura, a slovenački Adria Airways od 11 miliona eura.

Upoređujući razlike između Zagreba i Ljubljane što se tiče aviosaobraćaja, slovenački list Finance ocjenjuje da je u Hrvatskoj stanje u avio-biznisu znatno bolje nego u Sloveniji.

Croatia Airlines dobila je 2010. godine oko 37 miliona eura podrške od države, dok je Adria Airwaysu prošle godine trebalo 50 miliona eura dokapitalizacije da bi izbjegao stečaj, a novu dokapitalizacijsku injekciju trebat će najkasnije za dvije godine.

Finance podsjeća da će francuski konzorcijum ZAIC investirati u zagrebački aerodrom 236 miliona eura, dok će Aerodrom Ljubljana uložiti 18 puta manje, 13,1 miliona eura. Francuski konzorcijum finansirat će izgradnju novog putničkog terminala na zagrebačkom aerodromu, podsjeća ljubljanski list i izražava žaljenje što Sloveniji još nije uspjelo da pronađe novac za sličnu namjenu u inostranstvu.

ZAIC namjerava da od zagrebačkog aerodroma napravi regionalno čvorište, da poveća broj putnika za tri do pet puta, broj evropskih letova i da uvedu nove linije sa Sjevernom Amerikom. "Finance navodi da se broj putnika povećao u svim evropskim metropolama, osim u Sloveniji i Slovačkoj, a na Aerodromu Ljubljana odgovornost za to prebacuju na Adria Airways, koji smanjuje broj linija. 

Ljubljanski list konstatuje da avioprevoznici u Hrvatskoj i Sloveniji imaju visoke cijene karata, ali Croatia Airlines povećava obim poslovanja, dok ga Adria Airways smanjuje.