Kakanj i Tuzla
0

Više od 250 miliona KM za projekte u termoelektranama

FENA
Generalni direktor Elektroprivrede BiH (EPBiH) Amer Jerlagić izjavio je danas da nisu tačne informacije da je ova kompanija sakrila 254 miliona KM na svojim računima.

„ Radi se zapravo o novcu koji je deponovan u našim bankama vodeći računa o disperziji rizika i to je novac namijenjen bloku 6 u Termoelektrani Kakanj i bloku 6 u Termoelektrani Tuzla“, kazao je Jerlagić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Također, Jerlagić je demantirao informacije da EPBiH želi dobiti koncesiju na vjetropark Podveležje da bi je preprodali.

„Elektroprivreda BiH je kompanija koja je državna i ne namjerava prodavati državno blago. Štaviše, želimo koncesiju da izradimo prvi vjetropark u EPBiH, a nikako da je preprodamo“, istakao je Jerlagić.

Napomenuo je da se netačnim infomacijama u javnosti nanosi šteta i ugrožava poslovanje EPBiH, kao i generacijski projekti koje je ova kompanija započela prije dvije godine.

Članovi Nadzornog odbora EPBiH Adil Trgo i Elvir Čizmić naglasili su da je u zadnje tri godine, otkako su za upravljanje odgovorni ovaj nadzorni odbor i uprava, ostvaren ukupan profit od 127 miliona KM.

„Od tih 127 miliona, pola je otišlo u budžet FBiH, a ostalo u reinvestiranje“, kazao je Trgo naglašavajući da ovoj kompaniji nije važan samo profit nego i da stvaraju pretpostavke da u budućem razdoblju budu još efikasniji.

EPBiH, kako je dodao Čizmić, uveo je novi koncept prema kojem se kompanija ne vodi isključivo profitom, već posvećuje pažnju ulaganju u ljudske resurse, u nove tehnologije i odnose s klijentima.

Zehrudin Sikira, zaposlenik u RMU Kakanj, osvrnuo se na dvije aktivnosti koje su obilježile prvu polovinu ove poslovne godine, a vezane su za integraciju sedam rudnika u FBiH kroz formiranje Koncerna Elektroprivreda BiH.

„Prva aktivnost je vezana za tužbe zaposlenika u rudnicima uglja u vezi s isplatama plaća po kolektivnim ugovorima. Elektroprivreda BiH je dala pozajmicu za četiri rudnika u FBiH (Breza, Zenica, Kakanj, Đurđevik) u iznosu od 43 miliona KM“, kazao je Sikira.

Dodao je da je 121 milion KM uložen kroz program dokapitalizacije u zavisna društva (rudnike), a cilj je stabilnost proizvodnje i realizacija razvojnih projekata.

Jerlagić je još podsjetio da će sutra biti otvorena ponuda švicarske kompanije Alpiq za strateško partnerstvo s EPBiH u izgradnji bloka 7 TE Tuzla.