Uz slogan "Tradicija za budućnost"
0

Više od 100 izlagača iz 13 zemalja na sajmu INTERIO 2013.

Klix.ba
Međunarodni sajam šumarstva, drveta, namještaja, unutrašnjeg uređenja i drugih proizvoda od drveta - INTERIO 2013 zvanično će otvoriti vrata u srijedu 13. marta u 12 sati u Centru Skenderija Sarajevo.

Novosti u drvnoj industriji, savremene tokove i dostignuća, naročito u unutrašnjem uređenju predstavit će više od 100 izlagača i suizlagača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Turske, Austrije, Italije, Poljske, Mađarske, Njemačke i Švicarske, rečeno je na danas održanoj press konferenciji.

"Sajam INTERIO svih ovih godina uspješno promoviše drvnu i industriju namještaja te time je postao najvažniji događaj u Bosni i Hercegovini za poslovne ljude u ovoj oblasti sa prostora BiH i jugoistočne Evrope", istakao je prof. dr. Hajriz Bećirević, direktor Centra Skenderija, koji je organizator Sajma.

Kako je istakla Amela Okan, menadžerica Sajma, kvalitetna organizacija ove sajamske manifestacije, izuzetno kreativna i raznovrsna prezentacija mnogobrojnih izlagača, te održavanje stručno-edukativnih pratećih manifestacija daju sajmu INTERIO atribute nezaobilaznog i atraktivnog.

"U saradnji Centra Skenderija i USAID-Sida FIRMA projekta uloženi su i značajni napori u unapređenje marketinške prezentacije i pomocije ovog sajma, kako bi se u red izlagača uvrstile što kvalitetnije firme i privukli potencijalni kupci iz regije i iz zemalja EU", dodala je Okan.

Četvrti put zaredom odabrani bh. drvoprerađivači zajednički će izložiti svoje proizvode na velikom izložbenom štandu, površine oko 400 m2, pod prepoznatljivim sloganom "Tradicija za budućnost". Svoju ovogodišnju ponudu zajednički će predstaviti: Divan d.o.o. iz Viteza, Izazov d.o.o. iz Kalesije, Rukotvorine d.o.o. iz Konjica, MS & Wood d.d. i Viva Interijeri d.o.o. iz Sarajeva, te Obrtnička komora Tuzla.

Prema riječima Lukše Šoljana, šefa tima sektora drvoprerade i šumarstva, USID Sida FIRMA Projekt BiH, pored izlagačkog dijela, za vrijeme sajma INTERIO 2013, održat će se i značajne manifestacije poslovnnog karaktera, čime ovaj jedinstveni sveobuhvatni događaj prerasta u godišnju konvenciju poslovnih ljudi drvne i industrije namještaja, uključujući šumarstvo BiH i jugoistočne Evrope.

"Ovogodišnje manifestacije u okviru drvne konvencije su: Okrugli sto na temu 'Razvoj radne snage – mogućnosti i potrebe'; Poslovni B2B susreti bh proizvođača sa agentima i kupcima sa tržišta Njemačke, Velike Britanije, Švedske i Hrvatske; Stručni seminar na temu 'Izazovi i trendovi u drvnoj industriji'; QUERCUS 2013 - četvrta, već tradicionalna izložba odabranih radova i dodjela nagrada za dizajn inovativnog drvnog proizvoda u okviru takmičenja kojim se promoviše inovativni dizajn namještaja i prozvoda od drveta kao najefikasnije sredstvo za povaćanje konkurentnosti drvoprerađivačke i industrije namještaja u BiH; Izložba Žene u dizajnu, u okviru USAID-ovog obilježavanja mjeseca marta 2013. kao mjeseca posvećenog jačanju ženskih prava i šesta godišnja zajednička šumarska konferencija (JAFC), posvećena razmjeni iskustava na suzbijanju nezakonitih aktivnosti u šumarstvu, promociji i prezentaciji novih projekata i unapređenju odnosa sa drvnom industrijom BiH", istakao je Šoljan.

Popratne sajamske manifestacije organizuju se u saradnji USAID-Sida FIRMA projekta i Vanjskotrgovinske komore BiH, a uz učešće Razvojnih agancija SERDA iz Sarajeva i REZ iz Zenice, NERDA iz Tuzle i Drvnog klastera u BiH i a4a.info portala.

"U želji da obogatimo sadržaj sajma INTERIO Vanjskotrgovinska komora BiH organizira već šestu godinu organizira stručni seminar sa aktuelnim temama i eminentnim predavačima, koji su namijenjeni firmama u cilju dodatnih edukacija u okviru sajma INTERIO. U sklopu 31. sajma INTERIO 2013 Vanjskotrgovinska komora 15. marta u 10.00 sati organizira stručni seminar 'Izazovi i trendovi u drvnoj industriji'. Seminar je namijenjen uglavnom proizvođačima namještaja, proizvođačima montažne drvene gradnje, a i ostalim proizvođačima drvne industrije. Konceptualno podijeljen je u tri cjeline: nova tehnološka riješenja u drvnoj industriji, zatim trendovi u dizajnu namještaja i aktivnosti u cilju boljeg izvoza na tržište EU", kazala je Selma Bašagić, sekretar Grupacije za drvnu industriju, Vanjskotrgovinske komore BiH.

Sajam INTERIO 2013 trajat će od 13. do 18. marta. Za poslovne posjete otvoren je od 10.00 do 15.00 sati (13, 14. i 15. mart) uz cijenu ulaznice 5 KM. Za širu javnost Sajam je otvoren od 15.00 do 19.00 sati (13, 14. i 15. mart) po cijeni ulaznice 1 KM, ostalim danima, 16. 17. i 18. marta, od 10.00 do 19.00 sati, također po cijeni od 1 KM.

Centar Skenderija organizira i darivanje posjetilaca Sajma – Darovnicu INTERIO 2013. Svi posjetioci Sajma bit će u prilici da dobiju dar - dovoljno je da kupe ulaznicu za Sajam, čime stiču pravo da sudjelu u izvlačenju i dobijanju darova od izlagača i organizatora Sajma. Dodjela darova bit će uprličena u nedjelju 17. marta u izložbenom dijelu velike hale Centra Skenderija u 11.00 sati.