Costas Christou
0

"Vidljivo usporavanje ekonomije u BiH"

FENA
Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Costas Christou ukazao je danas da je vidljivo da i u BiH, kao i u drugim zemljama u regionu, dolazi do usporavanja ekonomske situacije, te da je veoma važno da politike na nivou cijele države budu adekvatne i dobro pripremljene.

On se, nakon razgovora s entitetskim premijerom Miloradom Dodikom, složio da usporavanje u ekonomiji RS-a nije toliko ozbiljno kao u ostalom dijelu BiH, ali i dodao da će ono što se dešava u Federaciji BiH imati utjecaja na cijelu zemlju jer se dijeli zajednički ekonomski prostor.

"Usporavanje ekonomije utječe na fiskalnu sliku“, rekao je Christou, precizirajući da je došlo do pada prihoda od indirektnih poreza, a očekuje se da će se to usporavanje odraziti na druge poreze.

Christou je naglasio da je, kako bi se održala stabilnost valutnog odbora, veoma važno da politike na svim nivoima u BiH budu dobre.

Ohrabruje, dodao je, što je Vlada RS-a svjesna tih izazova, ali je to potrebnoi u drugom entitetu, odnosno u cijeloj BiH.

Najavio je da delegacija MMF-a naredne sedmice u Sarajevu počinje razgovore i s predstavnicima FBiH, državnim organima i Centralnom bankom kako bi dobila adekvatnu sliku o makroekonomskoj sitauciji u BiH nakon njenog zahtjeva za novi stand-by aranžman s MMF-om.

Premijer RS-a Milorad Dodik rekao je na pres-konferenciji da je optimističan u vezi s novim stand-by aranžmanom s MMF-om te da se nada da će on biti odobren kroz dva mjeseca.

“Veoma je važno imati podršku MMF-a, jer to znači okupljanje i drugih finansijskih organizacija oko kreditnih pomoći. BiH i RS raspolažu malim obimom vlastitih mogućnosti da intervenišu i odgovore na finansijsku krizu“, kaže Dodik.

On je ustvrdio da RS i dalje zadržava visok nivo makroekonomske stabilnosti, posebno naglašavajući da je nivo industrijske proizvodnje za prva tri mjeseca ove godine povećan za 7,2 posto u odnosu na prošlu godinu.

“I pored ovih dobrih pokazatelja, ipak je primjetan zastoj vezano za privrednu aktivnost u RS-u“, dodao je on i priznao da je u RS-u bilo i neracionalnog trošenja budžetskog novca, poput velikih povećanja plaća u zdravstvu.

Naveo je i da je entitetski budžet stabilan, ali da su problematični budžeti općina koji su u odnosu na prošlu godinu značajno povećani, ali da Vlada RS-a nema nadležnost nad općinskim kreiranjem budžeta.