biznis
0

Vertikalne turbine inovatora Bilića proizvodit će se u Njemačkoj

SRNA
Josip Bilić (Foto: DW)
Josip Bilić (Foto: DW)
Višestruko nagrađivane inovacije - vertikalne turbine sa dva rotora koje pokreće vjetar, livanjskog inovatora Josipa Bilića (30) proizvodiće se u Njemačkoj, potvrdio je Bilić lokalnom radiju u Livnu.

Govoreći o komercijalizaciji svojih inovacija Bilić, koji je za svoj patent dobio najveću nagradu Evropskog udruženja inovatora "Leonardo da Vinci", rekao je kako je sa jednom njemačkom kompanijom postigao dogovor o saradnji u fazi proizvodnje prototipa njegove turbine.

Bilić, koji živi i radi u Njemačkoj, priznao je da je radnu verziju prototipa svog patenta želio napraviti u rodnom Livnu, ali da je poslovni partner i investitor iz Njemačke bio neumoljiv i ultimativno je zahtijevao da se to uradi u njegovoj zemlji.

"Ja to razumijem, jer realno gledano kad je riječ o tržištu koje je izuzetno zahtjevno oznaka Made in BiH neuporediva je i ne znači ništa u odnosu na oznaku Made in Deutschland. Njemačka je svjetska tehnološka velesila, tako da moje opredjeljenje za Njemačku ovom patentu daje daleko bolju startnu poziciju na širem komercijalnom području", pojasnio je Bilić.

Za uređaj koji na moru koristi istovremeno energiju sunca, vjetra i talasa, Bilić je osvojio srebrnu medalju na najvećem azijskom sajmu inovacija u Seulu, u Južnoj Koreji, koji je održan od 1. do 4. decembra.