biznis
0

Venecuela uvela novu valutu radi suzbijanja inflacije

FENA
Venecuela je uvela novu valutu kako bi donekle suzbila visoku inflaciju u zemlji bogatoj naftom, u kojoj cijene skaču zahvaljujući povećanju potražnje, što stvara nestašice mlijeka, šećera i automobila.

Skok svjetskih cijena nafte potiče ekonomiju u Venecueli. Više cijene stvaraju neočekivanu dobit za državne naftne kompanije i njihove službenike i upumpavaju novi novac u kreditne banke.

Rezultat svega toga je veća potražnja za luksuznim proizvodima i automobilima, naročito kamionetima i većim vozilima. Prodavac automobila Rigoberto Guaramata kaže da se prodavači bore da zadovolje potražnju.

«Mnogi trgovci automobilima sada prave liste čekanja, jer potražnja raste, a snabdijevanje ne prati taj ritam», kaže on, prenosi VoA.

Lako dobivanje kredita i jeftin benzin doprinose prodaji automobila. Rezervoar benzina košta nekoliko dolara. Dizajnerka Laura Lozano, poput mnogih, koristi ove povoljne uvjete za kupovinu drugog automobila.

«Svako bi trebalo da ima automobil, da ne mora koristiti podzemnu željeznicu ili taksi i čekati u redu. U vlastitom automobilu također niste u opasnosti da vas neko pokrade», kaže ona.

Velika potražnja za brojnim proizvodima je prošle godine povećala inflaciju za više od 21 posto. Državna kontrola cijena proteklih godina je dovela do nestašice automobila, isto kao i mlijeka, šećera i drugih prehrambenih proizvoda, što je primoralo nadležne da potraže drugo rješenje.

Venecuela je proteklih dana uvela nove novčanice, na čijoj se denominaciji ukidaju tri nule. Proizvod koji je koštao 80 hiljada bolivara sada košta 80 – odnosno 32 američka dolara. Predsjednik Centralne banke Gaston Para je preko televizije saopćio da će ta promjena ojačati ekonomiju.

«Bilo je neophodno da za sobom ostavimo probleme koje je izazivala visoka inflacija», rekao je on.

Pojedini ekonomisti kažu da nova valuta sama po sebi neće mnogo uticati na smanjenje inflacije. Trgovac automobilima Guaramata kaže kako se javlja bojazan da će prodavači na malo iskoristiti ovu promjenu da povećaju cijene.

«Nova denominacija bi mogla omogućiti trgovcima automobilima da povećaju cijene, čak i do 50 posto za nova vozila. Ustvari, mnogi su i povećali cijene još prije promjene», kaže Guaramata.

Svjetske cijene nafte su proteklih dana ponovo skočile, što potrošačima u Venecueli omogućuje da nastave trošiti i u novoj godini.