Dolaze ugledni gosti
0

Veliki interes za halal forum i sajam u Sarajevu

Piše: N. Jamaković
Amir Sakić
Amir Sakić
U poslovnom centru Unitic u Sarajevu će 26. septembra biti održan prvi Sarajevo Halal Forum (SAHAF) čija je tema "Halal - povezivanje vrijednosti: industrija, tehnologija i životni stil". On će, prema ustaljenoj sajamskoj praksi, biti uvertira za Sarajevo Halal Sajam koji će biti održan 27. - 29. septembra u Centru Skenderija.

Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete, koja je jedan od organizatora SAHAF-a, ističe da će na forumu biti predstavljene osnovne informacije o halal industriji, ali i halalu kao životnom stilu i sistemu vrijednosti koji sa sobom nosi i normu i preporuke.

"Na forumu će učestvovati predstavnici struke, kompanija, privrednih komora i državnih institucija. Ulaz je slobodan za sve koji su zainteresovani da prate predavanja i izlaganja, s tim da trebaju prethodno popuniti prijavni list. Bit će govora o standardima i trendovima u ovoj oblasti, perspektivama za razvoj itd. Nastojat ćemo da informacije sa foruma na pravi način dođu i budu od koristi i široj javnosti, a ne samo učesnicima na forumu, a pripremili smo zaista zanimljive sadržaje. Građani će, također, više informacija moći dobiti i na samom sajmu u direktnom kontaktu sa proizvođačima i njihovim proizvodima", rekao je Sakić za Klix.ba.

Dodaje kako je predviđena i prezentacija istraživanja o tome šta mladi misle o halal proizvodima, a šta o genetski modifikovanoj hrani, dok će tematski na forumu, između ostalog, biti govora o halal turizmu i posluživanju halal proizvoda u ugostiteljskim objektima.

Edin Smajić, generalni direktor GHB Investa, firme koja je organizator i foruma i sajma, za Klix.ba kaže da je velika stvar to što su se za učešće na forumu prijavili ljudi iz Turske, Saudijske Arabije, Malezije, Singapura i SAD-a. "Cilj nam je podići svijest o halalu kao dobro izbalansiranom načinu života, koji je puno širi pojam od halal industrije i halal hrane", govori Smajić i dodaje kako je veliki interes za sajam, gdje će učestvovati sve velike firme iz BiH i regije.

"Želim naglasiti da je naša Agencija za certificiranje halal hrane postigla veoma mnogo i u smislu promocije i u smislu certificiranja proizvoda. Iz odziva i na forum i na sajam se zapravo najbolje vidi koliko su i kompanije sve više zainteresovane da halal standarde primijene u svojoj proizvodnji i poslovanju. Nama se prvi za učešće na sajmu prijavila firma Zvečevo, i to je možda najbolji pokazatelj koliko se halal koncept učvrstio na našem tržištu", zaključio je Smajić.